Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Gašparovič v Japonsku. Takto sa zvítal s ciárom Akihitom
Zdielať na

Gašparovič v Japonsku. Takto sa zvítal s ciárom Akihitom

Prešiel rok po katastrofe, kedy časti východného pobrežia krajiny vychádzajúceho Slnka doslova zmietli z povrchu zemského ničivé vlny tsunami. Tento rok navštívil tieto oblasti aj prezident Ivan Gašparovič s manželkou. Druhý deň oficiálnej návštevy mu česť preukázal aj japonský cisár Akihito.

Slávnostný obed v Cisárskom paláci

88-ročný cisár Akihito aj so ženou Michiko privítali slovenskú prezidentskú dvojicu Ivana Gašparoviča a Silviu Gašparovičovú v Tokiu, kde ich čaká spoločný slávnostný obed v Cisárskom paláci. Oficiálna návšteva začala v utorok 26. júna návštevou tsunami zničených miest v regióne mesta Sendai.

Školu zmietlo tsunami aj s deťmi

"Japonský národ ukázal svoju duševnú silu, odvahu a statočnosť," pochválil prezident Japonsko a jeho schopnosť rýchlo sa po ničivých marcových udalostiach minulého roka postaviť späť na nohy. Podľa neho sú jeho obyvatelia príkladom pre celý svet, ako sa nielen dokázali vyrovnať s následkami katastrofy, ale znovu vybudovať svoje mestá.

Okrem zrekonštruovaného letiska v Sendai zavítal aj do zničenej časti mesta Ishinomaki, v meste Kadonowaki položil kyticu k pietnemu miestu pri zničenej základnej škole, kde zahynuli desiatky detí. V novovybudovanej škole mu prítomné deti predviedli svoje hudobné nadanie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy