Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Je pre prezidenta, no ten v ňom nikdy nebol. Ani nebude...
Zdielať na

Je pre prezidenta, no ten v ňom nikdy nebol. Ani nebude...

Vlakové stanice na celom svete majú reprezentačný priestor pre potreby hlavy štátu alebo zástupcov vlády. Takýto priestor má aj bratislavská hlavná stanica. A čo si myslíte, koľkokrát tam bol nový minister dopravy Ján Počiatek, alebo prezident Ivan Gašparovič?

V Limbachu nie je stanica...

"Pán prezident v takomto salóniku nikdy nebol a pravdepodobne ani nebude," vraví Marek Trubač, hovorca prezidenta SR. Dana Šinková z Odboru komunikácie Železníc SR: "Prezident Rudolf Schuster počas svojho pôsobenia salónik využíval pravidelne pri cestovaní vlakom do Košíc." Marek Trubač s úsmevom kontruje: "Ale mal tam aj zastávku a v Limbachu skutočne zastávka nie je, takže pán prezident nemá kam zatiaľ vlakom jazdiť." A do tretice hovorca ministra dopravy Martin Kóňa: "Pán minister vládny salónik ešte nevidel, pretože vlakom v poslednom čase necestoval."

Plný je, len keď sa ide do Lúrd

Pravidelne každé dva roky ústavní činitelia zvyknú cestovať vlakom do Lúrd - vtedy má salónik bohatú návštevnosť. Prezident a vládni predstavitelia však využívajú skôr iné spôsoby prepravy. Napriek tomu reprezentačný priestor na stanici má svoje opodstatnenie.  Dana Šinková vysvetľuje: "Vládny salónik sa využíva na tlačové konferencie ŽSR, alebo pri akciách, kde sú ŽSR partnerom projektu."

Bol tam asi už za čias monarchie

Vládny salónik je súčasťou železničnej stanice takmer 100 rokov. Do súčasného stavu bol zrekonštruovaný v roku 1998. Ako pôvodný salónik vyzeral, to nie je známe. Odvtedy prešla stanica viacerými prestavbami. Dana Šinková: "Je veľmi pravdepodobné, že luxusná čakáreň v určitej podobe tu existovala už za monarchie."

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy