Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slávna vojnová fotka má 40 rokov. Obraz nevýslovnej hrôzy
Zdielať na

Slávna vojnová fotka má 40 rokov. Obraz nevýslovnej hrôzy

Je to jedna z najslávnejších vojnových fotografií. Vznikla presne pred 40 rokmi a reportér agentúry AP Nick Ut na nej zvečnil zúfalých vietnamských dedinčanov unikajúcich pred bombami s napalmom. Bola medzi nimi aj vtedy 9-ročná Kim Phucová...

Popálená si strháva oblečenie

Píše sa 8. jún 1972 a juhovietnamské lietadlá práve zhodili na dedinu Trang Bang bomby s napalmom v domnienke, že útočia na Vietkong. Bol to veľký omyl! Zasiahli nimi dedinčanov, medzi nimi i Kim Phucovú, ktorá zo seba kvôli popáleninám strháva oblečenie a uteká preč. Práve v tejto chvíli stláča fotograf Nick Ut spúšť a vstupuje tak do dejín fotografie.

Plakal, keď ju videl utekať

Urobil totiž obrázok, ktorý otriasol celým svetom. Jeho fotka ukázala hrôzu, pre opísanie ktorej by sa slová hľadali len veľmi ťažko. "Plakal som, keď som ju videl utekať," popísal neskôr svoje pocity fotograf Nick Ut. V redakcii najprv kvôli fotke zavládla neistota, pretože dievčatko nemalo oblečenie. A to bolo proti etickému kódexu agentúry AP.

Nixon najprv neveril, že je pravá

Vtedy ale do deja vstúpil iný matador vojnovej fotografie - Horst Faas. Okamžite vedel, že je to snímok, ktorý má moc meniť pravidlá. Za fotografiu sa bil a vyhral. O niekoľko dní neskôr šokovala svet. Prezident USA Nixon vraj dokonca v prvej chvíli neveril, že je pravá. Nick Ut za ňu napokon získal Pulitzerovu cenu a snímok sa stal jedným z najslávnejších z vietnamskej vojny.

Strhujúci je aj príbeh dievčatka z fotografie. Útok a aj celú vojnu vo Vietname totiž prežila, uzdravila sa, emigrovala do Kanady a dnes pomáha deťom, ktoré trpia v nových vojnách.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Kim_Phucová_Vietnam_foto_vojna

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy