Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Grécku reálne hrozia ďalšie predčasné voľby
Zdielať na

Grécku reálne hrozia ďalšie predčasné voľby

Nový kabinet sa nepodarilo zostaviť víťazným demokratom, radikálnym ľavičiarom a teraz ani socialistom. Prezident stále dúfa vo vytvorenie vlády národnej jednoty.

Budú ďalšie voľby v júni?

Líder gréckych socialistov Evángelos Venizélos v sobotu podľa očakávania vrátil prezidentovi Károlosovi Papoúliasovi mandát na zostavenie vlády. Politická kríza v krajine sa tak stupňuje a podľa politológov sú v hre už len dva scenáre - vypísanie ďalších predčasných volieb alebo vytvorenie takzvanej vlády národnej jednoty.

Papoúlias presadzuje druhú alternatívu a so zástupcami všetkých parlamentných strán o nej bude rokovať už v pondelok. Ak sa na zostavení nového kabinetu nedohodnú do štvrtka, Gréci budú musieť opäť prísť k urnám už v júni.

Možno odídu z eurozóny...

Venizélos, ktorý vedie Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), sa stal už tretím lídrom, ktorý prezidentovi vrátil poverenie na zostavenie vlády. Predtým sa to nepodarilo zástupcom víťaznej pravicovej Novej demokracie ani Koalícii radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá skončila v nedávnych aprílových voľbách na druhom mieste.

V prípade, že v nových voľbách by získali väčšinu radikálne strany, Grécko pravdepodobne prestane plniť reformný plán nariadený Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom a bude musieť opustiť eurozónu.

Na Grécko a jeho odchod z eurozóny sa už nedá ani staviť. Teda aspoň v Británii. Najväčšie stávkové kancelárie tam ukončili možnosť tipovať, ako to dopadne s Gréckom v eurozóne. Horšie je to, že situácia v Grécku nedáva spávať Bruselu a nervózne sú aj finančné trhy.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Grécko_vlajka_modrá obloha_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy