Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Merkelová chce bojkotovať futbalové EURO, pre väznenie Tymošenkovej
Zdielať na

Merkelová chce bojkotovať futbalové EURO, pre väznenie Tymošenkovej

Nemecká kancelárka Angela Merkelová zvažuje bojkoč majstrovstiev Európy vo futbale. Dôvodom má byť väznenie ukrajinskej expremiérky Júlie Tymošenkovej.

Pokiaľ do jeho začiatku Tymošenková nebude na slobode, Merkelová vraj chce doporučiť ministrom svojej vlády, aby na zápasy, ktoré sa budú hrať od 8. júna, necestovali. Tlačový úrad kancelárky sa k správe týždenníka Der Spiegel nechcel vyjadrovať.

7-ročný trest za nevýhodnú zmluvu

Tymošenková si vo väzení odpykáva 7-ročný trest za to, že podpísala pre Ukrajinu údajne nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského plynu. Západ tvrdí, že rozsudok bol politicky motivovaný. 

Bojkot summitu

Pre represie voči Tymošenkovej sa nemecký prezident Joachim Gauck nezúčastní májového summitu stredoeurópskych krajín na Kryme. Podľa týždenníka nepríde ani rakúsky prezident Heinz Fischer a slovinská hlava štátu Danilo Türk. Svoju účasť na schôdzke vraj zvažujú aj prezidenti Estónska a Lotyšska. 

Tymošenkovú dlhodobo trápia závažné problémy s chrbticou, má vyskočenú platničku a prakticky nemôže vstávať z postele. Nemeckí lekári, ktorí ju prehliadli doporučili, aby sa liečila v Nemecku. "O to sa usiluje ministerstvo zahraničných vecí, o to sa snaží môj úrad," uviedla Merkelová.

Merkelová sa mieša do ukrajinských záležitostí

Pre problém s Tymošenkovou sa do Merkelovej pustil Vasilij Kiseljov zo Strany regiónov prezidenta Viktora Janukovyča. Tvrdí, že Merkelová evidentne na chvílu zabudla, že vládne v Nemecku a nie na Ukrajine. Prianie Merkelovej, aby sa tymošenková liečila v Nemecku považuije za "miešanie sa do záležitostí Ukrajiny".

Ak zomrie Tymošenková, zomrie demokracia   

O záchranu života svojej matky prosí nemeckú vládu Tymošenkovej dcéra Jevhenija. "Osud mojej matky a mojej krajiny sú teraz jedno a to istí. Pokiaľ zomrie ona, zomrie aj demokracia," tvrdí Jevhenija pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tymošenková už niekoľko dní na protest pri represiám v krajine a fyzickému týraniu, ktorému je vystavená, drží hladovku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy