Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Štyri výbuchy na Ukrajine: 27 zranených, aj 9 školákov!
Zdielať na

Štyri výbuchy na Ukrajine: 27 zranených, aj 9 školákov!

Krátko pred pravým poludním otriasli centrom ukrajinského mesta Dnepropetrovsk, na niekoľkých obvykle rušných miestach, štyri výbuchy. Zranených je najmenej 27 osôb, vrátane deviatich školákov.

Prvá nálož explodovala pri električkovej zastávke Opera. Podľa predbežných zistení bola umiestnená v odpadkovom koši a vybuchla práve v okamžiku, keď prichádzala súprava plná ľudí. Zranenia utrpelo 13 ľudí.

Zranení sú aj 9 školáci

Ďalší výbuch neďaleko stojníckej priemyslovky zranil 11 osôb, vrátane deviatich školákov. Tretí sa podľa hovorkyne ministerstva pre mimoriadne situácie Julije Jeršovovej stal pri vlakovej stanici a vyžiadal si zranenia ďalších troch obyvateľov. Štvrtá explózia sa podľa agentúry Interfax odohrala takmer na rovnakom mieste ako prvá, no pri nej už, našťastie, nebol zranený nikto.

Z 27 skončilo 25 v nemocnici

Z 27 osôb skončilo 25 v nemocnici. Prokuratúra Doneckej oblasti vyšetruje výbuchy ako terorizmus. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč označil explózie za výzvu pre celú krajinu, na ktorú Ukrajina patrične odpovie. Do Dnepropetrovska okamžite vyrazil minister vnútra Vitalij Zacharčenko, ktorý odišiel zo zasadnutia vlády.

Polícia v pohotovosti, ľudia doma

Polícia teraz kontroluje odpadkové koše v centre mesta, predovšetkým na ulici Karla Marxa, aby vylúčila možnosť ďalšieho útoku. Zároveň vyzvala ľudí, aby sa radšej zdržovali doma. Experti zatiaľ ešte nezistili typ a ani silu vybuchnutých náloží. Po meste sú preventívne rozmiestnené sanitky, predovšetkým na miestach veľkej koncentrácie ľudí. Atmosféra v meste je napätá.

Pozadie výbuchov zatiaľ neznáme

Pozadie výbuchov zatiaľ tiež nie je známe. Ukrajina bude v júni usporiadateľom majstrovstiev Európy vo futbale. Dnepropetrovsk, ktorý leží asi 400 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, ale dejiskom zápasov nebude. V Dnepropetrovsku sa narodila bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková, ktorá si vo väzení odpykáva 7-ročný trest za údajné prekročenie právomocí.

Dnipropetrovsk_Ukrajina_výbuchy_ľudia na zastávke

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy