Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Amsterdame sa zrazil osobný vlak s rýchlikom, 125 zranených
Zdielať na

V Amsterdame sa zrazil osobný vlak s rýchlikom, 125 zranených

Sobota sa zapíše čiernymi písmenami do histórie vlakovej dopravy. V Holandsku sa totiž zrazili dve súpravy - rýchlik a osobák. Zranilo sa minimálne 125 ľudí, 13 z nich je v kritickom stave. Jedna žena zraneniam podľahla.

Cestujúci vo vozňoch "lietali"

K nešťastiu došlo podľa agentúry Reuters neďaleko hlavného mesta Amsterdam. "Počula som obrovskú ranu. Vybehla som von a zbadala množstvo zranených ľudí. Panoval tam strašný zmätok," opísala momenty tesne po nehode jedna z očitých svedkýň.

Na mieste bolo do niekoľkých minút viacero záchranárskych týmov. "Ide o veľmi vážnu nehodu. Väčšinu cestujúcich vymrštilo zo sedadiel. Zranili sa pri náraze do vybavenia vozňov," povedal hovorca miestnej polície.

Ochromené letisko

Osobný vlak a rýchlik vrazili do seba z dosiaľ neznámych príčin. Podľa záberov vysielaných holandskou televíziou išlo o čelný náraz. Prečo sa ocitli na jednej koľaji, vyšetruje polícia.

Nehoda skomplikovala aj dopravu na mimoriadne vyťažené medzinárodné letisko Schiphol. To je totiž previazané so železničnou prepravou, ktorá bola prerušená.

K zrážke došlo pri stanici Amsterdam-Sloterdijk. Osobný vlak išiel z mesta  Uitgeest, rýchlik do Nijmegenu.

Podobná nehoda v Nemecku

Len minulý týždeň došlo k zrážke vlakov aj v Nemecku. Aj v tomto prípade sa ocitli dva na jednej koľaji. Neďaleko nemeckého mesta Mühlheim (spolková krajina Hessensko) v skorých ranných hodinách havaroval lokálny rýchlik, ktorý sa zrazil so servisným vlakom. Bilancia bola tragická - traja mŕtvi, ďalších 13 ľudí zranených.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy