Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Ďalší potravinový škandál? V nemeckých vajíčkach sa našli toxické látky!
Zdielať na

Ďalší potravinový škandál? V nemeckých vajíčkach sa našli toxické látky!

Nad Nemeckom visí ďalší potravinový škandál. Po dioxínoch v mäse či vajciach objavili inšpektori tentokrát v biovajciach nebezpečné toxické PCB látky.

Na farme na západe Nemecka kontrola odhalila v biovajciach nadlimitné množstvo jedovatých látok PCB, tie sú podobné rakovinotvornému dioxínu. Jeho výskyt v krmive, vajciach a bravčovom mäse otriasol nemeckým poľnohospodárstvom na začiatku minulého roku. Zdrojom kontaminácie bolo vtedy krmivo.

Farmu zatvorili

Ako sa nebezpečná látka do biovajec dostala, sa vyšetruje. Farmu v Severnom Porýní-Vestfálsku s 25.000 nosnicami, ktorá vajcia dodávala hlavne do supermarkotov, zatvorili. Podľa doterajších informácii sa všetky potencionálne nebezpečné vajcia už predali.

Podľa düsseldorfského ministerstva pre ochranu spotrebiteľov množstvo PCB vo vajciach prekročilo povolenú hranicu až šesťnásobne. Najzávadnejšie vajcia pochádzali z dvoch zo štyroch hál západonemeckého bioproducenta, ktorého úrady bližšie nešpefikovali. Vo vajcia z ostatných hál bolo množstvo PCB iba mierne nad limitom.

Nemci sú znepokojení

Nový prípad výskytu jedovatej látky ve vajciach vyvolal pred blížiacou sa Veľkou nocou v Nemecku rozruch. Ministerstvo v Düsseldorfu však uistilo, že pravdepodobne ide o ojedinelý prípad. V súčasnosti sa skúma, ako sa takáto látka do vajec dostala.

Nemecké úrady ubezpečili, že spotrebiteľom ani pri konzumácii väčšieho množstva zamorených vajec nehrozí akútne nebezpečenstvo. Poškodenie zdravia by podľa nich mohla spôsobiť iba častá a dlhodobá konzumácia kontaminovaných potravín. Vystavenie organizmu veľkému množstvu PCB môže vyvolať poruchy imunitného systému, ochorenia kože, dýchacieho a tráviaceho systému, ale aj rakovinu.

Slováci si pre vysoké ceny chodia nakupovať vajcia či sliepky do zahraničia. Pozrite si reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy