Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Unikátny lov krabov v Nórsku
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Unikátny lov krabov v Nórsku

O tom, že na safari sa dá chodiť aj v zime, niet najmenších pochýb. Safari však existuje aj tam, kde väčšinu roka vládne studená zima. Nelovia sa tam však šelmy, ani slony, ale kraby.

Lov ako turistická atrakcia

Lov krabov patrí k populárnym turistickým atrakciám v Nórsku. Ako delikatesa sa podávajú len nohy, ale v Ázii zo zvyšku varia polievku. Jojkárska reportérka si takéhoto kraba najprv skúsila chytiť. 

"Nachádzame na nórskom fjorde, pod nami je 50 cm ľadu a 20 metrov vody a práve v takýchto podmienkach sa lovia kráľovské kraby," vysvetlila.

Uvariť kraba zvládne aj kuchár - amatér. Recept je totiž jednoduchý - potrebujete k tomu len kraba, vriacu vodu a jeden hrnček soli. Úspech je zaručený.

Kráľovské kraby z Ruska

Kráľovské kraby sú drahou delikatesou. Cena za kilogram je viac ako 70 eur. Nórske rodiny môžu vyloviť len 10 živočíchov ročne. Rozpätie krabích nôh má aj viac ako meter a že vážia vyše 10 kg. V Kirkenes také nenájdete.

Červené kráľovské kraby pochádzajú z ruskej Kamčatky, do nórskych vôd ich umelo nasadili v 30-tych rokoch za čias Stalina, druhý experiment nasledoval v 60-tych rokoch 20. storočia. Moskva tak chcela zvýšiť export krabieho mäsa.

Prvý transport údajne prežilo len sedem zvierat, no stihli sa tu rýchlo rozmožiť, keďže v mori nemali žiadneho prirodzeného nepriateľa. Pre miestnu faunu sú katastrofou. Pre pomalosť, chuť a exkluzivitu sú ceneným artiklom na čiernom trhu.

Krab_Adriana Mikundová_lov_Nórsko_Kirkenes

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy