Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak chce bývanie, má sa vzdať psa. Ten mu ale zachránil život
Zdielať na

Ak chce bývanie, má sa vzdať psa. Ten mu ale zachránil život

DOLNÝ KUBÍN / Po rozchode so ženou Miloslavovi z Oravy nezostalo nič, iba verný pes – 12-ročný Blackey. Pre veľké problémy so srdcom a ďalšími zdravotnými problémami sa muž nemôže ani zamestnať. Tvrdí, že jediný jeho príjem je 280 eur ako čiastočný invalidný dôchodok. Ubytovanie hľadal aj v Dolnom Kubíne, no veľký problém je pes, ktorého sa nechce vzdať.

12-ročný Blackey a 59-ročný Miloslav pendlujú v Dolnom Kubíne a v okolí z bytu do bytu. Chvíľu býva u kamaráta, potom u rodiny. Nikde nemôže byť nastálo. "Z tých 280 eur žijem tak, raz za deň sa idem najesť. Najprv Blackey, potom ja. Nevydá mi to, dajú mi to bývanie zadarmo. Niekedy si dám večeru, viem si to podeliť aj na lieky," opísal Miloslav Króner. Silnú väzbu na majiteľa potvrdila aj zriaďovateľka karanténnej stanice, kde bol Blackey umiestnený dva dni.

"Kebyže ostane v útulku, začne chradnúť a stratia sa kognitívne funkcie. Oni sú jeden druhému oporou. Psychicky pookreje aj jedna strana, aj druhá strana a pomáhajú si či v citovej sfére, či fyzicky," uviedla kanisterapeutka a zriaďovateľka Karanténnej stanice v Istebnom Erika Šimurková. Podľa majiteľa by 12-ročný pes Blackey v útulku zahynul. Pes nie je zvyknutý žiť vo vonkajšej voliére, zároveň je zvyknutý na ľudskú prítomnosť. Zriaďovateľka ho nemohla nechať ani jednu noc von v chlade. "Ona musela s ním spať a povedala, že on od žiaľu počas mesiaca odíde," dodal Miloslav.

Mesto Dolný Kubín mu podalo pomocnú ruku

"Že mám ísť do dočasnej ubytovne, že by mu urobili koterec. Ukázali mi aj izbu, kde by som bol, ale bez psíka," dodal pán Miloslav. "Súčasťou zariadenia krízovej intervencie je aj dvor, kde by psík mohol byť umiestnený, samozrejme, aj s prístreškom," opísal primátor mesta Ján Prílepok. Záujem mal aj o mestské nájomné ubytovanie. Miloslav nemá dostatočný stabilný príjem a podľa primátora sú voči nemu vedené exekúcie, takže nespĺňa podmienky. "To je tá láska, ktorej sa nikdy nevzdám. Je to psík, ktorý mi zachránil život, keď som mal infarkt. Ja sa psíka nevzdám," dodal na záver pán Miloslav.

Súvisiace články