Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bielom Váhu našli ochranári papuče, chladničky a aj skriňu
Zdielať na

V Bielom Váhu našli ochranári papuče, chladničky a aj skriňu

POPRAD / Ochranári zo Správy TANAP-u pri medzinárodnom sčítaní vodného vtáctva ostali zarazení. Medzi Východnou a Važcom, čo je približne 5 kilometrov, ich prekvapil veľký neporiadok. V Bielom Váhu našli neuveriteľné množstvo odpadu. Niektorí miestni obyvatelia ho očividne považujú za smetisko a odkladisko nepotrebných vecí.

"V rámci TANAP-u nám boli pridelené úseky a z nich sme zistili, že najšpinavší je Biely Váh," informuje zoologička správy TANAP-u Erika Feriancová.

Ochranári zo Správy TANAP-u pri sčítaní nepozerali len po vodnom vtáctve, ale aj po vodných tokoch. A keďže nemrzne ani nesneží, tie im ukázali všetko. "Našli sme tam všetko, čo sa v domácnostiach nachádza od papúč, chladničiek a skríň, po dvere od auta," vymenováva Feriancová.

Na obecnom úrade si už nevedia rady, v osade je stále neporiadok. "Obyvatelia osady si neplnia povinnosti a neplatia poplatky za tuhý komunálny odpad. Ale napriek tomu obec Važec pristavuje veľkoobjemové kontajnery do osady, do ktorých majú možnosť hádzať a likvidovať tento odpad," informuje obyvateľ Važca Milan Lištiak.

"Sme v štádiu prípravy a ideme podať podnet, určite budeme kontaktovať starostov Važca a Východnej," rozpráva Feriancová.

Ešte pred Vianocami zostali niektoré dediny na juhu Slovenska bez vody. Bola kontaminovaná: