Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kauza podnikateľa Janíčka pokračuje. Svedok pôvodné slová odvolal
Zdielať na

Kauza podnikateľa Janíčka pokračuje. Svedok pôvodné slová odvolal

TRENČÍN / Už niekoľko mesiacov sledujeme kauzu trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka. Ten prišiel pred 16 rokmi o podnik pod trenčianskym hradom. Pripravila ho oň podľa jeho slov mafia, ktorej mal údajne pomáhať súd. Všetko sa začalo tým, ako korunný svedok prípadu Tibor Jurisa vyhlásil, že ho podnikateľ vydiera. Dnes svoje pôvodné slová opäť odvolal. Sudkyňa tvrdí, že svedok klame.

Tibor Jurisa j korunný svedok v kauze trenčianskeho podnikateľa Ondreja Janíčka. Na začiatku tvrdil, že ho podnikateľ a jeho spoločník vydieral. Súd ich poslal za mreže na 15 mesiacov. Teraz vyhlasuje, že je všetko inak.

"On sa mi nevyhrážal, preto som to aj policajtovi povedal, keď ma prepustili," hovorí údajná obeť vydierania Tibor Jurisa. Trenčiansky policajný vyšetrovateľ ho predvolal na výsluch. Aj pred ním zopakoval, že Ondrej Janíček ho nevydieral. K výpovedi ho podľa jeho slov na začiatku procesu donútili.

"To si prichystali, so zbraňou v ruke ma prinútili a policajti povedali, že keď nepodpíšem, tak do ochrany svedkov nepôjdem a zostanem len tak na ulici," pokračuje Jurisa. Výpoveď podľa jeho slov chcel zmeniť aj počas hlavného pojednávania, ktoré v tom čase na okresnom súde v Trenčíne viedla terajšia štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Požadoval však policajnú ochranu. To sudkyňa údajne odmietla.

"Že pokiaľ neprídem na súd, dá mi pokutu, ja hovorím, neprídem, ani keď mi dáte milión," opisuje Jurisa. "Pán Jurisa opäť klame. Pred súdom už vypovedal. Návrh na obnovu konania bol aj po tejto výpovedi zamietnutý," informuje štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. 

Návrh na obnovu konania podal Ondrej Janíček už tretíkrát. Ten je na adresu štátnej tajomníčky ešte kritickejší. Mafia ho podľa jeho slov obrala o podnik najmä preto, že im pritom pomáhal súd. "Podania viackrát odsúdeného a momentálne obžalovaného Janíčka na moju osobu preverovala polícia a prokuratúra od roku 2005, doposiaľ najmenej päťkrát. Všetky boli odmietnuté. Odsúdený Janíček ma dlhé roky verejne krivo obviňuje a ohovára bez akýchkoľvek dôkazov," tvrdí tajomníčka. 

Tibor Jurisa sa stále skrýva v zahraničí, podľa jeho slov sa bojí vrátiť, pretože by ho na Slovensku mohol niekto zlikvidovať.