Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vlci by sa u nás ani nemuseli strieľať, myslia si ochranári
Zdielať na

Vlci by sa u nás ani nemuseli strieľať, myslia si ochranári

SEVEROVÝCHODNÉ SLOVENSKO / Vlci zabraňujú moru ošípaných, likvidujú choré a uhynuté jedince a vďaka nim sa jelenia a srnčia zver nepremnoží. Pre ochranárov sú to sanitári lesa, pre poľovníkov predstavujú lákavú trofej.

Poľovníci zo severovýchodu Slovenska chodievajú dva až trikrát do týždňa do lesa prikrmovať zver. Naposledy však pri krmelci našli zvyšky statného a podľa nich zdravého jeleňa. "Podľa predbežných výsledkov môžem potvrdiť, že škodu spôsobil vlk dravý," povedal Martin Šepeľa z CHKO Východné Karpaty. Škodu predbežne vyčíslil na 2 500 eur. 

Vlci doteraz lovili prevažne hendikepované a slabé jedince. Poľovníci ale tvrdia, že ich správanie sa mení a začali útočiť aj na zdravú zver. Ochranári to ale vylučujú. "Zdravotný stav vôbec nesúvisí s tým, aké veľké a pekné je parožie. A tá zver môže mať rôznych parazitov, predovšetkým pľúcnych parazitov, čo sa na stave parožia nemusí prejaviť," myslí si  Juraj Lukáč z LZ VLK.

Na Slovensku žije asi 300 až 400 vlkov a podľa ochranárov nemá ich odstrel žiaden opodstatnenie. "Odstrel vlkov je kontraproduktívny a keby sa nestrieľali, tak sa nič nestane," dodal Lukáč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy