Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozičné strany žiadajú ukončiť ťažbu uhlia v Hornonitrianskych baniach Prievidza do roku 2023
Zdielať na

Opozičné strany žiadajú ukončiť ťažbu uhlia v Hornonitrianskych baniach Prievidza do roku 2023

BRATISLAVA / Opozičné strany žiadajú ukončiť ťažbu uhlia v Hornonitrianskych baniach Prievidza do roku 2023. Už dlhšie kritizujú dotovanie ťažby uhlia spotrebiteľmi elektriny. Tí v súčasnosti zaplatia vo svojich faktúrach za elektrinu ročne zhruba 90 až 100-miliónov eur. Tieto financie by sa mohli podľa opozície použiť oveľa efektívnejšie. Možnosť transformácie pripúšťa aj premiér s ministrom hospodárstva. Vedenie hornonitrianskych baní však plánuje otvoriť nové ťažobné pole.

Hornonitranske bane Prievidza majú oficiálne 3 400 zamestnancov. Ak by sa rozpočítalo spomínaných 100 miliónov eur v prípade, že by bane nefungovali, každý zamestnanec by dostal mesačne 2 500 eur.

"Ak by sme to zobrali čisto čiste iba na baníkov, ktorí vykonávajú banskú činnosť, tých je asi 1 800, tak by to vyšlo na 4 700,- eur. V situácii kedy my takto vyrobenú energiu už dnes nepotrebujeme, pretože si ju vieme omnoho lacnejšie nakúpiť na trhu, sa mi zdá takáto podpora absolútne nezmyselná," vysvetľuje poslanec Karol Galek.

Už včera bolo neskoro. To si myslia 4 opozičné strany, ktoré v pondelok podpísali deklaráciu za spravodlivú transformáciu hornej Nitry. V štyroch bodoch navrhujú ako čo najrýchlejšie pozviechať región v prípade uzatvorenia baní, aby to čo najmenej pocítili prepustení baníci.

"Často som konfrontovaná ako primátorka s veľmi ťažkou situáciou a neľahkou komunikáciou voči baníkom, ktorí častokrát majú pocit, že im tu prácu berieme a nemyslíme na ich budúcnosť," tvrdí primátorka a poslankyňa Katarína Macháčková. "Chceme využiť tieto jedinečné podmienky, ktoré tu sú na to, aby baníci nemuseli prísť o prácu , aby mohli živiť svoje rodiny, aby mohli nájsť inú prácu a zároveň využiť financie, ktoré sú v EÚ na to a zároveň znížiť cenu elektriny," povedal poslanec Eduard Heger. 

"Častokrát je o Hornej Nitre predstava, že sú tam bane a nič iné. A pritom na Hornej Nitre sú úspešné príbehy miestnych firiem. A preto si myslím, že tou hlavnou úlohou transformácie je dať im možnosť to ukázať," myslí si Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska. 

Podľa opozície treba čo najskôr začať harmonogramom útlmu ťažby uhlia, výstavbou dopravnej infraštruktúry, rekonštrukciou železníc, výstavbou obchvatu. Následne prídu aj noví investori či pracovné príležitosti. Financie by sme mohli využiť z eurofondov .
"Ale potom nezabúdajme ani na naše vlastné projekty," dodáva Galek. I keď naša vláda schválila v rámci verejného hospodárskeho záujmu, že podporí výrobu elektrickej energie z hnedého uhlia do roku 2030, pripúšťa skrátenie termínu o 5 rokov. Podmienkou však je, že EÚ musí podporiť sociálno-ekonomickú transformáciu v regióne.

"My rokujeme o tom, že dobre, ak by sa mal ten termín posunúť z roku 2030 na skorší termín, tak ale potrebujeme mať alternatívy pre tento región," informuje minister hospodárstva Peter Žiga. Štát ale o zatvorení baní nehovorí. Len zvažuje, že by prestal podporovať nákup elektrickej energie z domáceho uhlia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy