Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Hurbanove strážia priechod rozprávkové figúrky
Zdielať na

V Hurbanove strážia priechod rozprávkové figúrky

HURBANOVO / Na zvýšenie bezpečnosti na priechode pre chodcov už aplikovali viacero vymožeností. Dopravnými značkami počnúc, cez blikajúce svetlá až po rôzne figuríny policajtov. V Hurbanove k priechodu na frekventovanej ceste pribudli drevené rozprávkové figúrky. Tie majú upozorňovať nielen vodičov, ale aj chodcov.

Ľudovo zvanú "zebru“ po prvýkrát namaľovali na cestu v prospech bezpečnosti chodcov v roku 1951 v Anglicku. Rokmi pribúdali ďalšie opatrenia – led osvetlením počnúc, cez farebné odtiene, či dokonca 3D formu. Väčšiu pozornosť pred priechodom mali vyvolať už aj ležiaci, či plechoví policajti. V Hurbanove k nemu pribudli rozprávkové postavy.

Škriatok a jeho kolega na druhej strane priechodu pre chodcov majú vzbudiť pozornosť nielen vodičov, ale aj samotných chodcov. "My sme si vymysleli rozprávkové postavičky, ktoré budú strážiť deti a budú výstrahou pre vodičov, a tak ako chlapček má zdvihnutú ruku, a ukazuje STOP, že chodci pred prechodom by si mali dať pozor, poriadne sa rozhliadnuť," hovorí Klaudia Ágh Homolová z MsÚ Hurbanovo. 

Malý pastier so psom a múdry starý muž z topoľového dreva vraj skvele nahradia takzvaných ležiacich či plechových policajtov. "Od nich máme strach, stále máme od policajtov strach, to je tá demokracia, a som si myslel, že nie, sem dáme rozprávkové figúrky, dokonca farebné, ako v stredoveku v kostoloch," uviedol rezbár - autor postavičiek István Katona. "Aspoň spomalia, dajú si pozor a možno pred prechodom aj zastanú a budú mať šancu si pozrieť tieto rozprávkové postavičky," myslí si Homolová. 

Frekventovaný priechod v strede mesta bol aj napriek deliacim ostrovčekom pomerne nebezpečný. "Je to oproti aj zdravotnému centru, aj týmto obchodom, aj tomu mestskému parkovisku, tu je oproti cukráreň, aby sme predišli nehodovostiam," informuje primátorka Hurbanova Ildikó Basternák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy