Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dedinu niekto pokreslil hákovými krížmi, deje sa to pravidelne
Zdielať na

Dedinu niekto pokreslil hákovými krížmi, deje sa to pravidelne

HRUBOŇOVO / Na budovu obecného úradu v Hruboňove (okr. Nitra) niekto nakreslil hákové kríže. Nacistické symboly sa objavili o niekoľko hodín aj na stromoch pri susednej obci Šurianky. V tomto okolí nejde o prvý takýto prípad. Deje sa to tam už viac ako 10 rokov.

Osem hákových krížov bolo natretých bielou farbou na obecnom úrade v Hruboňove. Nakreslené boli na fasáde, ale aj dverách vedúcich do garáže. "Na obecnom to už je vrchol naozaj, my čo si pamätáme aké to bolo zlé, takže to neveští nič dobré," hovorí obyvateľka obce. Starosta obce sa k prípadu vyjadriť nechcel.

"Veľa ľudí to vníma negatívne a myslím si, že by sa s tým malo niečo urobiť," hovorí Hruboňovčan. Nacistické symboly sa objavili aj na stromoch v blízkosti Šurianok. Autor tri pokreslili bielou a tri ružovou farbou. Na mieste zostali po ňom aj vedrá od farby. "NAKA môže potvrdiť, že sa predmetnou vecou zaoberá. Bolo začaté trestné stíhanie vo veci pre trestný čin prejavu sympatie hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," informuje hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Nacistické symboly v tomto okolí niekto maľuje pravidelne od roku 2006. "Vždy to bolo na mieste na stromoch, vždy sa to premaľovalo," povedal dedinčan. V roku 2012 policajti vypátrali istého mladíka z Horných Obdokoviec a aj obvinili. Trestného stíhanie však bolo zastavené, keďže by malo ísť o psychicky chorého muža. Či má prsty aj v týchto nových prípadoch ukáže až ďalšie vyšetrovanie.

"Sa tu hovorí, že to robí nejaký mentálne zaostalý chlapec, ale aj tak by sa to malo vyšetrovať je toho veľa. Tie hákové kríže sú veľmi podobné na to nemusí byť človek ani znalec, aby vedel, že to robí ten istý," dodáva obyvateľka dediny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy