Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Špeciálne kódy na cigaretách majú zabrániť ich pašovaniu. Premietnu sa aj do cien
Zdielať na

Špeciálne kódy na cigaretách majú zabrániť ich pašovaniu. Premietnu sa aj do cien

Archívna reportáž

BRUSEL / Európsky tabakový trh bude od 20. mája 2019 sledovať pohyb každej cigaretovej krabičky, od jej vzniku v továrni až po jej miesto na obchodnom pulte. Celý systém sledovania zaplatia výrobcovia a distribútori. Je dosť pravdepodobné, že sa to premietne do cien pre fajčiarov. Cieľom je zamedziť pašovaniu.

Každá cigaretová krabička, kartón či paleta bude mať špeciálny kód. Ten sa bude skenovať a posielať do systému pri každom pohybe tovaru od výrobcu k distribútorovi, medzi ich skladmi až do trafiky. Každý výrobca a distribútor bude musieť vybudovať masívnu databázu, vyrobiť a nainštalovať programy, nakúpiť počítače a čítačky kódov i vyškoliť personál.

Opatrenia majú zabrániť pašovaniu i falšovaniu cigariet. V Európe predstavuje podiel nelegálnych cigariet na celkovej spotrebe asi desatinu. Podľa správy spoločnosti KPMG z roku 2016 tak Európa prichádza ročne o 10,2 miliardy eur na daniach.

Európska komisia počíta s tým, že opatrenia znížia výskyt nelegálnych tabakových výrobkov o pätinu. "Umožní to sledovať legálne tabakové výrobky, z ktorých sa v určitom okamihu stávajú nelegálne," povedala Aikaterini Apostoal, hovorkyňa Európske komisie pre oblasť zdravia a potravinovej bezpečnosti. Platí to pre falošné exporty, kedy sa legálne vyrobený tovar pašuje v rámci Európskej únie z krajiny s nižšou spotrebou do štátu s vyššou daňou. 

Ako uvádza portál IDnes.cz, špeciálne kódy s bezpečnostnými prvkami na obaloch majú zároveň slúžiť ako ochrana pred falšovaním. Podľa Komisie budú môcť colníci bez problémov rozoznať falšované cigarety v prípade, že na nich narazia. 

Výrobcom sa riešenie zdá zbytočne nákladné

"Namiesto toho, aby sa opatrenie zameralo na nezákonný obchod s tabakom pochádzajúcim mimo Európsku úniu, došlo k vytvoreniu extrémne komplikovaného a nákladného riešenia, ktoré monitoruje pohyb európskych výrobkov vo vnútri Únie," uviedol šéf komunikačného oddelenia JTI (výrobca značiek Camel a Winston) Jiří Hauptmann. Výrobcovia cigariet úbytku nelegálnej konkurencie príliš neveria. 

Všetci teraz čakajú na vyhlášky, ktoré európsku smernicu vysvetlia a povedia ako presne systém nastaviť a vybudovať. Majú totiž už iba niečo viac ako rok na jeho vybudovanie. Podľa výrobcov a distribútorov sa to v praxi nedá stihnúť už len preto, že smernica vyžaduje vytvorenie mohutného IT systému. Zatiaľ tiež nie je jasné,  kto to všetko zaplatí. Potrebný hardware a software majú distribútorom poskytnúť výrobcovia, no nikde nie je uvedené, či to má byť zadarmo. 

Vyzerať by to malo tak, že si každý výrobca bude viesť databázu, do ktorej bude ukladať informácie k svojim kódom, ktoré by sa mali zbiehať v jednej veľkej európskej superdatabáze. Do tej by sa mali zaznamenávať aj informácie o každom pohybe cigaretovej krabičky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy