Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Predpoveď počasia. Pripravte sa na snehovú kalamitu
Zdielať na

Predpoveď počasia. Pripravte sa na snehovú kalamitu

BRATISLAVA / Najmä obyvateľov hlavného mesta v stredu potrápia snehové prehánky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 1. stupňa pre celú krajinu. Šoféri by si mali dávať pozor na cestách, hrozí poľadovica a husté sneženie.

Bude oblačno až zamračené. V noci ojedinele, cez deň postupne na mnohých miestach sneženie, v nižších polohách neskôr aj dážď so snehom alebo aj dážď. Ojedinele sa budú tvoriť snehové jazyky a poľadovica. Nočná teplota vystúpi na 0 až -6, pri zmenšenej oblačnosti a snehovej pokrývke miestami na -7 až -13 stupňov Celzia. Cez deň očakávajte teploty vo výške -1 až 4 stupne. Fúkať bude slabý, na juhozápade juhovýchodný vietor do 30 km/h.

Podľa SHMÚ znamená výstraha 1. stupňa javy, ktoré sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Tieto javy predstavujú potencionálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Teploty na Slovensku túto zimu po prvýkrát klesli pod hodnotu -20 °C. V noci z pondelka na utorok ju namerali na Orave v Rabči a v Oravskej Lesnej v okrese Námestovo. Na svojej facebookovej stránke to dnes uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). "Tento týždeň bola vyššia pravdepodobnosť, že u nás zaznamenáme silný mráz s hodnotami teploty vzduchu -20 °C. Dnešné ráno sa predpoklady naplnili. V studenom, pôvodom arktickom vzduchu, pri slabom vetre územia prevládala v noci najmä v severnej polovici malá oblačnosť, a tak sa tam na snehovej pokrývke výrazne ochladilo,“ vysvetlil SHMÚ.

V Oravskej Lesnej túto noc namerali -21,5 °C, v Rabči -20,3 °C, v obci Oravské Veselé (okr. Námestovo) -19,7 °C, v Červenom Kláštore (okr. Kežmarok) -18,5 °C, Poprade -17,3 °C, v Liptovskej Tepličke (okr. Liptovský Mikuláš) -17,1 °C.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy