Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Most má viesť cez rekreačnú oblasť, ľudia sú proti
Zdielať na

Most má viesť cez rekreačnú oblasť, ľudia sú proti

KOMÁRNO / S nový mostom do Maďarska, ktorý začali stavať pri Komárne, súvisí plánovaný obchvat mesta. Údajne má viesť ponad jedinečnú rekreačnú oblasť Komárna, ktorou je Mŕtve rameno Váhu. Mesto, v mene rozhorčených občanov, takéto riešenie odmieta.

Po dokončení nového Dunajského mosta by mal severný obchvat Komárna viesť na pilieroch ponad raj rybárov a rekreantov. V roku 2005 sa projekt obchvatu dostal do územného plánu Nitrianskeho samosprávneho kraja a v hre bolo viacero variantov. Ministerstvo dopravy podporilo gigantickú štvorprúdovku vedúcu ponad Mŕtve rameno Váhu a rieku Váh, relaxačnú zónu Komárňanov. "Je to neznesiteľné, že takéto cudzie stavby by sa tam objavovali, som proti tomu," jendoznačne sa vyjadril hlavný architekt Komárna, Oliver Csémy.

Hlavný architekt mesta preferuje odklon od mesta väčším oblúkom. Obe varianty sú takmer identické, líšia vo vzdialenosti k mestu, každá má prívržencov aj odporcov. "Vychádzali sme zo štúdií, ktoré boli spracované, problematika obchvatu sa skloňuje niekoľko rokov," obhajuje plán Matúš Bizoň, spracovateľ územného plánu Komárna. 

Severný obchvat Komárna, pokračovanie štvorprúdovej cesty budúceho dunajského mosta, vedúci na pylónoch ponad Mŕtve rameno Váhu, je už v územnom pláne Nitrianskeho kraja. "Je to určitá nekompetentnosť a nesystémovosť v meste, vtedy sme mali tam bohužiaľ aj poslancov za VÚC v Nitre a vtedy si mali všimnúť, že je otvorený územný plán. Nemá nikto záujem nechať územný plán takto," vyjadril sa Štefan Bende, predseda komisie územného plánovania Komárna. 

Zmeniť územný plán regiónu a potom zosúladiť územný plán mesta, je komplikovanejší proces s nejasným koncom. Väčšina mestských poslancov zdieľa názor obyvateľov, ktorí odmietajú obchvat ponad Mŕtve rameno Váhu, ten je oázou oddychu. Riešenie situácie napriek tomu presunuli až na september.

S projektom obchvatu ponad jazero počíta aj Národná diaľničná spoločnosť, Komárňania až donedávna o ňom netušili. Po dostavení mosta bez obchvatu pôjde medzinárodná doprava cez mesto. "Som presvedčený, že sú kapacity, ktoré vedia rozpracovať aj iné riešenia," myslí si Mirko Bohuš z Prírodovedeckej fakulty UK BA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy