Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemocnica Bory rieši prvý problém. Mnohé rodičky zostali nemilo prekvapené
Zdielať na

Nemocnica Bory rieši prvý problém. Mnohé rodičky zostali nemilo prekvapené

BRTISLAVA / Bratislavské mamičky netrpezlivo čakali na otvorenie novej modernej pôrodnice. Už na začiatku však bolo jasné, že záujem bude veľký. Mnohé rodičky, ktoré plánovali svoj pôrod na bratislavských Boroch, zostali nemilo prekvapené. Voľné kapacity na novembrové termíny sa minuli za pár minút.

Bratislava má od tohto roka 5 pôrodníc, piatu otvorili 1. júna na bratislavských Boroch. "Momentálne vzhľadom na veľký záujem musíme registrovať mamičky sem do pôrodnice s tým, že jún a júl sme mali do 200 pôrodov," priblížil Mikuláš Redecha z gynekologicko-pôrodníckej ambulancie. Tento týždeň otvorila súkromná nemocnica termíny aj pre mamičky, ktoré plánujú rodiť v novembri. Niektoré z nich ale zostali sklamané. "Ja som volala ráno 1. augusta a snažila som sa zaregistrovať, ale pani mi na call centre povedala, že žiaden voľný termín na november už nemajú," uviedla budúca mamička Natália.

Voľné kapacity, ktoré má nová nemocnica aktuálne k dispozícii sa minuli hneď v utorok ráno po spustení registrácie. "Nábehová fáza trvá a ja dúfam, že od januára by už sme ju mohli prekonať. Dovtedy musíme dávať pozor na kvalitu a bezpečnosť, z tohto dôvodu nevieme zabezpečiť pôrod pre všetky mamičky," vysvetlil Mikuláš Redecha. Keďže ide o novú nemocnicu, odborníci dodávajú to, že taký veľký záujem nie je žiadnym prekvapením. "Je tam veľký záujem, nemocnica Bory sa navyše rozbieha do toho plného objemu," dodala zdravotnícka analytička Jana Ježíková.

​​Nemocnice zároveň musia mať kapacity aj pre urgentné prípady

"Musí si nechať nejaké voľné kapacity na akútne pôrody," uviedla analytička. V Bratislave sa narodí ročne asi 9 000 detí. Najviac, asi 7 000 tisíc z nich, prichádza na svet v bratislavskej univerzitnej nemocnici, ktorá má tri pôrodnice. "Mamičky k nám chodia zvyčajne mesiac pred pôrodom. Prídu na ambulanciu, jednu z našich pracovísk a my im vyhovieme. Môže sa stať, že sú plné kapacity, napríklad na Antolskej. Potom jej bude odporučená nemocnica na Kramároch alebo v Ružinove," opísala Eva Kliská, hovorkyňa UNB. Súkromná nemocnica na Boroch ale plánuje svoje kapacity od januára posilniť, kedy by chcela zvládnuť aj 300 pôrodov mesačne. "Tu je naplánovaných 3 500 až 4 000 pôrodov. Ten záujem mamičiek je už dnes väčší ako 4 000 pôrodov," dodal Redecha.

Faktom je, že pôrodnosť sa v bratislavskom kraji od roku 2013 do 2018 mierne zvýšila. Z 8 400 na asi 9 500 pôrodov ročne. Posledných 5 rokov je ale trend opäť klesajúci. "Ten pokles je na úrovni okolo 15 percent. Ak budú v Bratislave fungovať tieto pôrodnice, tak budú všetky dostatočné pre rodičky, ktoré chcú rodiť," uviedla Ježíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy