Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Páchateľom, ktorí zranili policajtov, ale aj organizátorom protestov, hrozí trest
Zdielať na

Páchateľom, ktorí zranili policajtov, ale aj organizátorom protestov, hrozí trest

BRATISLAVA / Polícia už pozná páchateľov, ktorí pri včerajších protestoch v hlavnom meste zranili policajtov. Hrozia im prísne tresty. Ďalšie priestupky ešte objasňujú a ako informovala polícia, sú v štádiu dokazovania.

17.novembra sa tisíce ľudí na nepovolených zhromaždeniach stretli na piatich miestach v hlavnom meste. Polícia zasahovala na dvoch miestach, a to na Hodžovom námestí a pred Úradom vlády. Práve pred Úradom vlády začali ľudia hádzať fľaše, ale dokonca aj nôž, delobuchy a iné predmety do policajtov. Jeden z letiacich predmetov vážne zranil aj zasahujúceho policajta.Kolegovia ho ošetrovali priamo na mieste, pričom ho ďalší chránili štítmi. 

Explodoval v tesnej blízkosti jeho tváre a spôsobil mu tržnú ranu. Policajta od vážneho poškodenia zraku delili milimetre. Z miesta ho odvádzali s obviazanou hlavou. Minister ale hovoril aj o ďalších zranených policajtoch. "Boli tam ľudia, ktorí chceli naozaj vyprovokovať násilie, používali rôznu pyrotechniku a výbušniny a aj z tejto pyrotechniky došlo k zraneniu policajtov a my konáme v tomto prípade a konať budeme," povedal minister vnútra Roman Mikulec.  Útočníkom hrozí až 24 ročné väzenie."My budeme v tomto veľmi dôkladní a prísni. Ľudia sú identifikovaní, páchatelia sú identifikovaní, niektorí budú riešení v ďalších konaniach," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

​Viac v reportáži Pavla Janiča:

Na zhromaždeniach sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice ako aj rizikoví športoví fanúšikovia z Ultras skupín. Na policajných oddelenia skončilo viacero osôb. V tejto súvislosti boli pre podozrenie z priestupku predvedené štyri osoby. V dvoch prípadoch boli na osobnej slobode obmedzené osoby z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu výtržníctva a prejavov sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. "Protesty v utorok 17. novembra nemali nič spoločné s pokojným prejavom," komentuje protesty minister vnútra Roman Mikulec. Podľa premiéra Igora Matoviča zvládla polícia včerajšie protesty s rozvahou a rozumne.

K zásahu a zraneniu policajta sa vyjadrila polícia na sociálnej sieti. "Bolo v tejto súvislosti začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa. Nakoľko k tomuto skutku došlo počas núdzového stavu, hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov, vyšetrovanie v súčasnej dobe pokračuje." Neohlásené zhromaždenia sa včera konali takmer vo všetkých krajoch, okrem Nitrianskeho. Polícia musela zasiahnuť iba v Bratislave. "Služobný zákrok bol vykonaný aj na Hodžovom námestí, kde bolo predvedených celkovo 7 osôb, pre podozrenie z priestupku," potvrdil Michal Szeiff, hovorca krajského riaditeľstva.  V ostatných 15tich mestách po celom Slovensku sa protesty obišli bez zranení a narušenia verejného poriadku. 

Polícia pridala na svoj Facebook aj video, v ktorom si môžete pozrieť útok na policajta: 

Postih pre organizátorov protestov

Za bežných okolností by bola demonštrácia proti spôsobu vládnutia akejkoľvek vlády úplne normálnym prejavom občianskeho postoja. Lenže my sa nachádzame uprostred vážnej zdravotnej krízy, a tak ľudia, ktorí sa včera zišli vo viacerých slovenských mestách porušili nielen zákony a predpisy, ale predovšetkým ohrozili ostatných prítomných a svoje rodiny. Mnohí totiž ani nemali rúško. "Hučali, kričali, úplne najhoršie čo môže byť. Môj odhad je, že sa pokojne mohlo nakaziť 3000 ľudí. Je to hlúpe konanie. Nič by sa im nestalo, ak by to bolo v rúškach," vyjadril svoj názor premiér Igor Matovič. Veľa ľudí pokope pritom nemôže byť dôvodom na nedodržiavanie zákonov a nariadení.

Napríklad prevádzkari predajní či nákupných centier sú zodpovední zato, aby nevpustili do svojich priestorov ľudí s nezakrytými dýchacími cestami. Za ostatné štyri týždne regionálne úrady verejného zdravotníctva zistili v rámci vykonaných kontrol päť porušení vyhlášok zo strany prevádzkovateľov. Celková výška uložených pokút dosiahla 1 700 eur. Polícia disponuje veľkým množstvom obrazového materiálu a konanie organizátorov nezostane nepotrestané. Na rad sa možno dostanú aj tí, ktorí na nepovolené zhromaždenia zvolávali ľudí, či už to ako fyzické osoby, alebo ako predstavitelia politických strán. "Sú to nezodpovední ľudía. To nie je o pokutách, to je o zdraví,chránia nielen seba ale aj ostatných. Urobíme všetko preto, či im udelíme pokutu, všetci určite nie, to nie je možné," povedal minister vnútra Roman Mikulec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy