Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
TV JOJ hľadala odpovede: Čo robila mestská polícia, dalo sa bitke futbalových fanúšikov zabrániť?
Zdielať na

TV JOJ hľadala odpovede: Čo robila mestská polícia, dalo sa bitke futbalových fanúšikov zabrániť?

BRATISLAVA / Zasiahla polícia pri hromadnej bitke v Bratislave včas? Čo robila mestská polícia, ktorá centrum monitoruje? Dalo sa výtržnostiam zabrániť? Na tieto a ďalšie otázky sme dnes hľadali odpovede. Získali sme oficiálne vyjadrenia, ale aj informácie z vyšetrovania. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Fanúšikovia Slovana radšej išli na zápas a odmietli bitku s poľskými kibicmi a Holanďanmi. Tí si teda našli Nulharov v centre. Polícia o nich vedela. "Vlastnou operatívnou činnosťou zistili prítomnosť a pohyb fanúšikov z Bulharska. Policajti odboru kriminálnej polície sa nachádzali aj na Ventúrskej ulici," vyjadrila sa hovorkyňa polície Lucia Mihalíková. 

Podľa bývalého odborníka ministerstva vnútra na extrémizmus je tu ale niekoľko otázok. Napríklad, či sa nedalo zasiahnuť skôr. "Keď sa pohybujú takéto skupiny po meste, či ich polícia zaznamenala v dostatočne rýchlej dobe a či v dostatočnom čase aj zavolala posily alebo vyhodnotila, že je tam nejaké väčšie riziko,"  povedal v telefonáte pre TV JOJ  Pavol Draxler, bývalý spolupracovník ministerstva vnútra v oblasti extrémizmu.

Policajti vedeli, že sa niečo môže stať. Slovanisti boli na zápase, a tak sa zasahujúce zložky presúvali do centra. Medzitým sa o 21.12 strhlo peklo na Ventúrskej ulici. 21. 17 polícia zasiahla. 21. 26 bolo po všetkom.  Operačné pracovisko mestskej polície v Bratislave monitoruje desiatky bezpečnostných kamier po celom meste. Sú medzi nimi aj kamery na Ventúrskej ulici v historickom centre. 

Bolo konanie mestskej polície správne? 

Preto je na mieste otázka, či práve mestská polícia nemala okamžite kontaktovať štátnu, aby zasiahla. Podľa hovorcu mesta nebolo treba.

"V danej lokalite sú umiestnené kamery, ktoré môže ovládať a sledovať vlastne túto lokalitu aj štátna polícia, čo podľa našich informácií štátna polícia aj pred samotným incidentom využila," vyjadril sa hovorca magistrátu Peter Bubla. Mestská polícia bola dokonca na miesto privolaná ešte pred incidentom. Riešila slovnú potýčku opodiaľ. "Po príchode hliadka mestskej polície na mieste identifikovala už štátnu políciu, bola tam teda hliadka operatívcov v civile, ktorí monitorovali túto situáciu už pred samotným incidentom," pokračoval Bubla. 

"Policajné zložky pri incidente na Ventúrskej ulici v starom meste zakročili profesionálne a rýchlo, o čom svedčí aj to, že od prijatia oznámenia do vykonania služobného zákroku uplynulo 5 minút,"  uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Videá z internetu ale hovoria niečo iné. Podľa svedkov výtržníci ničili všetko naokolo aj viac ako 10 minút. Kde sa pred tým pohybovali Poliaci a Holanďania však doteraz nik nevysvetlil. "Policajti monitorovali možný pohyb rizikových fanúšikov, avšak do vypuknutia incidentu nezaznamenali pohyb poľských fanúšikov," dodala Mihalíková. "Je na mieste sa pýtať, či bol dostatočne zabezpečený monitoring týchto osôb a aj tých miest, kde by sa mohli vyskytovať," uzavrel Pavol Draxler. 

Svedkovia prehovorili o bitke na Ventúrskej ulici. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy