Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Petržalke otvorili prvé inkluzívne detské ihrisko pre zdravotne znevýhodnené deti
Zdielať na

V Petržalke otvorili prvé inkluzívne detské ihrisko pre zdravotne znevýhodnené deti

BRATISLAVA / Rodičia zdravotne znevýhodnených detí prispeli nápadmi a radami, mesto Bratislava pozemkom a mestská časť Petržalka financiami. Výsledkom je prvé inkluzívne detské ihrisko v hlavnom meste, na ktorom sa môžu spolu hrať zdravotne znevýhodnené deti aj tie zdravé. K jeho vzniku však neviedla jednoduchá cesta.

Pri budúvaní prvého inkluzívneho ihriska v Bratislave sa objavili rovnaké problémy ako vo Zvolene. Niektorým ľuďom sa nápad nepáčil. "Od niektorých občanov sme dostali, že prečo sa buduje ihrisko na zelenej ploche, prečo by mali znevýhodnení občania mali chodiť na ulicu von," tvrdí druhá petržalská vicestarostka Jana Hrehorová. 

Mestská časť Petržalka, ktorá do projektu investovala 110 tisíc eur a ani rodičia, ktorí pomáhali, sa nenechali znechutiť a špeciálne ihrisko dnes slávnostne otvorili tí, ktorým je určené. „Poznám veľa prípadov znevýhodnených rodín, preto som začala rozmýšľať vo veľkom. Urobiť jeden priestor, jedno miesto, kde budú rodiny tráviť svoj čas. Podarilo sa nám presvedčiť vedenie mestskej časti o dôležitosti takéhoto projektu a získať podporu bývalého pána starostu a poslancov. Teším sa, že konečne prišiel správny čas a môžeme v Petržalke vyskúšať inklúziu v praxi,“ dodáva Hrehorová, ktorá sa intenzívne angažovala pri realizácii ihriska.

Dôvod pre stavbu takéhoto druhu ihriska je jasný, vnímať inakosť ako bežnú súčasť spoločnosti. "Aby nám vyrástla generácia detí, pre ktoré bude inakosť normálna," vysvetľuje Mária Tomaško z Denného centra Baobab. "Aj v neskoršom veku budú vedieť ľahšie prijímať inakosť, iné deti," verí vychovávateľka ZŠ Tupolevova Bratislava Marta Ráczová. 

Jediné svojho druhu v Bratislave 

Inkluzívne ihrisko, ktoré má slúžiť tak zdravým deťom, ako aj deťom, ktoré sú znevýhodnené, je jediným v Bratislave. Na Slovensku je ich takisto veľmi málo, celkovo sa hovorí iba o štyroch.
Poniektorých možno odrádza, že zariadenia ako hojdačku pre vozíčkárov, inkluzívny kolotoč či bezbariérovú trampolínu nie je také jednoduchú pozháňať. "Niektoré sa vôbec nedali dostať na Slovensku a sú drahšie," tvrdí Hrehorová. 

"Som veľmi nadšená, že sa to podarilo,že sa to podarilo v Bratislave a v mestskej časti Petržalka, kde je veľa detí, či už zdravotne postihnutých alebo inak znevýhodnených," myslí si predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých Monika Vrábľová. 

Ihrisko môže privítať zdravotne znevýhodnené deti z celého hlavného mesta. Keďže tie sa však presúvajú najmä autami, bude pre nich potrebné vymedziť viac parkovacích miest, než koľko ich je pri ihrisku teraz. "Ideme teraz riešiť parkovaciu politiku od septembra, aby mali byť vyhradené 3/4/5 boxov pre ľudí so zdravotným znevýhodnením," približuje starosta mestskej časti Petržalka Ján Hrčka.

Detské ihriská, ako kedysi bývali na sídliskách, chýbajú ako soľ. Tie pôvodné doslúžili a na nové chýbajú peniaze. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy