Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Mestá kritizujú vládnych politikov. Oživujú stavovskú organizáciu
Zdielať na

Mestá kritizujú vládnych politikov. Oživujú stavovskú organizáciu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovenské mestá oživujú fungovanie stavovskej organizácie, ktorá existuje už dlho, no doteraz bola len akousi spiacou krásavicou. Podobných básnických prirovnaní dnes zaznelo viac, napríklad o tom, že Združenie miest a obcí je ťažkopádny kapor a Únia miest chce byť vrtká šťuka. Komunálnych politikov spojila jedna vec - nepáči sa im, že vláda a poslanci v Národnej rade im prideľujú povinnosti a uberajú peniaze.

Tridsaťosem krajských miest, takmer 1,8 miliónov obyvateľov Slovenska - to sú čísla, ktoré stoja za Úniou miest Slovenska. Tá na svojom 30. sneme v bratislavskom primaciálnom paláci zvolila za svojho nového prezidenta primátora Trenčína Richarda Rybníčka.

"Máme 2986 obcí, ale len 140 miest, prirodzene by to malo spieť k tomu, že únia bude obhajovať predovšetkým mestá a ZMOS obce. Ale určite budeme spolupracovať, bez spolupráce to nepôjde," vraví Rybníček. 

Kapor verzus šťuka

Napriek tomu, že niektoré mestá práve opustili alebo sa chystajú opustiť Združenie miest a obcí Slovenska, únia a združenie hovorí, že nebudú bojovať, ale spolupracovať. "Nemyslím to naozaj v zlom, ale ja som ZMOS nazval, že je to veľký, trofejný kapor, ktorý je vlastne krásny, ale už je nejedlý, lebo je hrozne ťažkopádny. Ja si myslím, že únia by mala taká šťuka, ktorá trochu rozhýbe vody," dodáva Rybníčka. "Určite nebudeme bojovať, lebo bojuje sa na fronte. My tu máme spoločné problémy a témy, ktorými sa budeme musieť zaoberať," vyjadril sa Branislav Tréger, predseda ZMOS a primátor Liptovského Hrádku. 

Kritika vlády

Čo ale spája ZMOS, úniu ako aj združenie samosprávnych krajov, je jednohlasná kritika vlády a poslancov parlamentu za ich prístup. "V tejto chvíli sme v situácii, že často sme len štatisti, že v NR SR sa prijímajú zákony a rozdávajú kompetencie bez peňazí a my potom máme veľký problém s financovaním služieb pre občanov," vysvetľuje Rybníček. Týka sa to aj poslaneckého návrhu strany MOST-HÍD o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane. Predseda strany Béla Bugár si myslí, že mestá majú peňazí dosť.

"Si zvykli, že dostávame, dostávame. Každý rok dostávajú, za posledné tri roky dostali viac ako 700 miliónov," vyjadril sa Bugár. "Musím odkázať Bélovi Bugárovi, že nemá pravdu a viem mu to exaktne na číslach ukázať," oponoval Rybníček. 

Pozrite si archívnu reportáž o novom predsedovi ZMOSU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy