Jasno
11°
Bratislava
Muž (34) olúpil dôchodcu o 40 eur. Okresný súd v Žiline ho poslal do väzenia na 25 rokov
Zdielať na

Muž (34) olúpil dôchodcu o 40 eur. Okresný súd v Žiline ho poslal do väzenia na 25 rokov

ŽILINA / Jozef má len 34 rokov, no za mrežami už strávil väčšinu svojho života. Okrem krádeží sa dopustil aj troch lúpeží. Podľa zásady trikrát a dosť, mu hrozilo doživotie. Senát Okresného súdu v Žiline ale aj prokurátor sa zhodli na tom, že doživotný trest by pre Jozefa bol až príliš tvrdý. Rozsudok znel 25.

Jozef sa trestného činu dopúšťal už ako mladistvý, odsúdený bol celkovo jedenásťkrát. Ako 6-ročný skončil Jozef v detskom domove. Otec ho údajne bil a mama mala byť závislá od alkoholu. Súhlas na to, aby mohol byť adoptovaný ale rodičia nedali.  Po odchode z detského domova začal kradnúť, na slobode bol skôr výnimočne. Odsúdili ho aj za dve lúpeže. Keď ho minulý rok v lete po odpykaní si 7-ročného trestu pustili, opil sa, užil lieky a v podchode pri železničnej stanici olúpil dôchodcu o 40 eur. 

"Sadol si do vagóna a čakal na policajtov, on nevie žiť na slobode," povedala obhajkyňa Anna Šeligová. Podľa zásady trikrát a dosť, Žilinčanovi hrozilo doživotie. Aj prokurátor vo svojej záverečnej reči spomenul, že obžalovaný nedokáže žiť na slobode, na doživotnom treste ale netrval. "Podľa môjho názoru trest na doživotie by bol príliš prísny," vyjadril sa prokurátor Okresného súdu v Žiline. 

Senát obžalovanému uložil 25-ročný trest, po odpykaní si troch štvrtín, by sa mohol opäť dostať na slobodu. Podľa prokurátora nádej na nápravu u Jozefa aj napriek všetkým okolnostiam, stále je.

"Chýbajú detenčné ústavy, v ktorých by sa museli hlásiť. On je celkovo inteligentný chalan. Vo väzbe nemal návštevu, nedostal list, on by potreboval pomocnú ruku, ktorá by ho viedla," dodala Šeligová. 

Prepad so zbraňou na benzínke za bieleho dňa. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy