Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chce minister Lajčák opustiť Slovensko? Podľa viacerých zdrojov má namierené do NATO
Zdielať na

Chce minister Lajčák opustiť Slovensko? Podľa viacerých zdrojov má namierené do NATO

Hoci minister Lajčák stiahol svoju demisiu, nemá to jednoduché. Stále častejšie proti verejným postojom Miroslava Lajčáka vystupujú jeho koaliční kolegovia. Pozrite si archívnu reportáž.

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí je podľa najnovších informácii vážnym kandidátom na post zástupcu generálneho tajomníka NATO.

Pre Denník N to potvrdili viaceré na sebe nezávislé zdroje zo slovenskej a zahraničnej diplomacie, ministerstva obrany aj Severoatlantickej aliancie. Už najbližšie mesiace sa má rozhodovať o tom, kto nahradí Američanku Rose Gottemoellerovú na pozícii zástupkyni generálneho tajomníka NATO a Miroslav Lajčák je jedným z vážnych kandidátov.

"Meno pána ministra Lajčáka sa spomína v súvislosti s viacerými významnými medzinárodnými organizáciami, čo je ocenením jeho práce na poste šéfa slovenskej diplomacie zo strany medzinárdného spoločenstva. Nevidíme dôvod, aby sme akýmkoľvek spôsobom komentovali tieto informácie. Pán minister sa aktuálne v plnej miere sústredí na svoje pôsobenie v pozícii úradujúceho predsedu OBSE ako aj na prácu ministra zahraničných," vyjadrilo sa pre TV JOJ Juraj Tomaga, šéf tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí. 

V súčasnosti sa medzi členskými krajinami vedú zákulisné rozhovory, kto by mohol pozíciu získať. Záujem o tento post má napríklad aj Estónsko. "V minulosti to fungovalo tak, že generálny tajomník dostal meno, na ktorom sa spojenci zhodli a bolo. Tradične to miesto dlho zastávali Taliani, potom tento post prebrali Američania, ale už oňho nemajú záujem, chcú v NATO totiž iné pozície,“ povedal Denníku N diplomat z prostredia Severoatlantickej aliancie.

Miroslav Lajčák bol už v roku 2017 zvolený za predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN a v rokoch 2006 - 2009 zastával funkciu vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy