Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pentagon má centrum pre drogovo závislých. Ročne zlikvidujú 39 tisíc striekačiek
Zdielať na

Pentagon má centrum pre drogovo závislých. Ročne zlikvidujú 39 tisíc striekačiek

BRATISLAVA / Bratislavský Pentagon v mestskej časti Vrakuňa bude mať centrum na pomoc užívateľom drog. S riešením prichádzajú sociálni pracovníci, nové kontaktné centrum okrem sociálneho poradenstva otvorí dvere aj širšej komunite a metódam overeným v zahraničí.

„Od septembra je v Pentagone zriadená aj dočasná stanica mestskej polície, tá však samotná podľa odborníkov na účinné riešenie situácie nestačí,“ informovala podpredsedníčka Občianskeho združenia Odyseus Miroslava Žilinská s tým, že Odyseus v tejto lokalite pracuje s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy od roku 2001.

V Pentagone nechýba ani poradenstvo v sociálnych a zdravotných otázkach. „Ročne iba z tejto lokality zlikvidujú 39 000 použitých striekačiek, tie na výmenu prinesú samotní užívatelia a užívateľky drog. Vďaka tomu majú kontakt s odbornou pomocou a nešíria sa choroby ako HIV či hepatitída typu C,“ spomenula Žilinská.

V zahraničí je to bežná služba

Ako dodala, v rámci poradenstva sa združenie snaží pomôcť týmto ľuďom spraviť krok vpred. „Napriek preukázateľným výsledkom a tomu, že v zahraničí ide o štandardné riešenia ťažkostí s drogami, na Slovensku takéto služby skôr bojujú o prežitie. Aj preto mohlo združenie v lokalite doteraz poskytovať služby len jedenkrát do týždňa, a to iba formou terénnej sociálnej práce, čiže na ulici,“ pripomenula Žilinská a dodala, že služby nemohli rozširovať, kým nezískali grant. „Vedeli sme, že práve v Pentagone by bolo optimálne pracovať intenzívnejšie a s čo najširšou komunitou,“ uviedla riaditeľka združenia Iveta Chovancová.

Združenie chce pre ľudí užívajúcich drogy v spolupráci s komunitou rozvíjať aj ďalšie aktivity, ako sú spoločné upratovacie brigády, zapájanie samotných užívateľov drog a mestskej časti, ale aj susedské stretnutia. Dlhodobou víziou je tiež organizácia komunitných hliadok, ktoré by dokázali efektívnejšie dohliadať na poriadok či rušenie nočného pokoja.

Združenie už v minulosti zorganizovalo workshopy pre rodičov o pohodených striekačkách, osvetovú kampaň o hepatitídach, upratovacie akcie aj verejnú diskusiu. Na základe týchto skúseností si tím OZ Odyseus myslí, že v Pentagone sú ľudia, ktorí sa neboja zapojiť sa a prispieť tak k zmene. So skúšobnou prevádzkou začalo združenie v septembri, keď ich navštívilo 176 klientov a klientiek a bezpečne od nich prijali na likvidáciu viac ako 8 500 použitých striekačiek.

Tento projekt uskutočňujú vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu ľudské zdroje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy