Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre spor starostu s riaditeľkami škôlok hrozí, že v Petržalke v pondelok nenastúpi viac ako 2 500 detí
Zdielať na

Pre spor starostu s riaditeľkami škôlok hrozí, že v Petržalke v pondelok nenastúpi viac ako 2 500 detí

BRATISLAVA / Bratislavskej Petržalke hrozí, že od pondelka neotvorí brány 21 z 24 tamojších materských škôl. Dôvodom sú spory starostu Jána Hrčku s riaditeľkami okolo prijímania detí do škôlok. Riaditeľky sa rozhodli k 1. júnu abdikovať. Nové výberové konanie sa skončí až v polovici júna a za škôlky teraz nemá kto niesť zodpovednosť. Tisícky rodičov sa preto pýtajú, kam v pondelok umiestnia svoje deti?

V každom kraji je s prijímaním detí problém. Najviac v Bratislavskom, kde chýba päť a pol tisíc miest. Hrčka to chcel riešiť tým, že riaditeľkám odporúčal prijímať len petržalské deti. Spory sa začali stupňovať a vyvrcholili abdikáciou. Ak starosta Petržalky do piatku nevyrieši spor s drvivou väčšinou riaditeliek materských škôl, tie ostanú v pondelok zatvorené a doma zostane 2 700 malých rukojemníkov.

"Dvadsaťjeden riaditeľov abdikovalo a 21 poverených zamestnancov, teraz už viem, že poverenie neprijalo. Hrozí to, že od pondelka sa proste musia škôlky zatvoriť, pretože za tie deti nebude mať kto zodpovedný," uviedla jedna z mamičiek Zuzana Kováčová

"Sú rokovania s pani riaditeľkami. Informácie mám také, že sú na dobrej ceste," uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka. 

Pravidlá, ako sa majú prijímať deti do materských škôl, sú pritom jasné. Podľa zákona sa musia prednostne prijímať deti nad päť rokov alebo tie s odloženou školskou dochádzkou. Riaditeľ školy môže napríklad uprednostniť dieťa, ak už má v škôlke súrodenca, no nesmie prijatie podmieňovať trvalým pobytom. Mestská časť zas nemôže kázať riaditeľom koho majú alebo nemajú prijať, no má právo určiť poplatok za škôlku. Riaditeľky stále veria, že sa veci podarí napraviť. "Ak budeme mať naozaj záruky zo strany zriaďovateľa, že to, čo nás vlastne priviedlo k týmto rozhodnutiam už sa nebude môcť zopakovať," povedala riaditeľka Materskej školy Turnianska Jana Stojkovičová. 

"Stalo sa niečo, čo nebolo mojim cieľom a bolo to naozaj zbytočné," reagoval Hrčka. 

Riaditeľky materských škôl podali svoje abdikácie hromadne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy