Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rakúsko bude mať historicky prvú kancelárku. Nahradila Sebastiana Kurza
Zdielať na

Rakúsko bude mať historicky prvú kancelárku. Nahradila Sebastiana Kurza

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

VIEDEŇ / Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen vo štvrtok oznámil, že za dočasnú kancelárku sa rozhodol vymenovať doterajšiu predsedníčku rakúskeho Ústavného súdu Brigitte Bierlein. Krajina tak bude mať historicky prvú kancelárku.

 Vládu bude viesť minimálne do septembra, kedy sú na programe predčasné voľby. Bierlein, ktorá je na čele Ústavného súdu od februára minulého roka, bude historicky prvou rakúskou kancelárkou - doteraz tento post zastávali vždy iba muži. Bierlein má teraz predložiť prezidentovi na schválenie navrhované zloženie svojho dočasného kabinetu.

Doterajší kabinet Sebastiana Kurza padol po tom, ako mu v pondelok vyslovil nedôveru parlament. Hlasovanie o vyslovení nedôvery Kurzovi navrhla opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) a spolu s ňou zaň hlasovala aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ), napriek tomu, že ešte pred niekoľkými dňami bola súčasťou Kurzovho kabinetu.

Viac o korupčnej kauze v Rakúsku v článku TU: 

Krajne pravicová FPÖ bola dotlačená k odchodu z vlády začiatkom minulého týždňa po tom, ako do médií preniklo video z rozhovoru na španielskom ostrove Ibiza z roku 2017, v ktorom - medzičasom už bývalý - šéf FPÖ a vicekancelár Heinz-Christian Strache ponúka budúce štátne kontrakty výmenou za financovanie jeho strany istej rusky hovoriacej žene, o ktorej si myslí, že je blízkou príbuznou ruského oligarchu.

Bývalý rakúsky kancelár použil pred časom aj slovenský vládny špeciál. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy