Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chlapec(14), ktorý mal bodnúť svojho kamaráta, zostáva na slobode s týmito podmienkami
Zdielať na

Chlapec(14), ktorý mal bodnúť svojho kamaráta, zostáva na slobode s týmito podmienkami

TRENČÍN / Pred sudcu Krajského súdu v Trenčíne sa postavil 14-ročný školák, ktorý mal pred pár dňami dvakrát bodnúť svojho najlepšieho kamaráta. Daniel sa po útoku postavil pred okresný súd, ktorý vtedy rozhodol, že zostane na slobode s tým, že bude nosiť monitorovací náramok. Prokuratúra s týmto verdiktom ale nesúhlasila. Krajský súd nakoniec rozhodol, že obvinený zostane až do ďalšieho súdneho pojednávania na slobode. Podľa informácií TV JOJ sa na súde za neho zaručil starý otec, u ktorého bude teraz bývať.

Pojednávanie so 14-ročným Danielom začalo na Krajskom súde v Trenčíne o 13.00 hodine. Na súd prišiel v sprievode otca a starého otca. Podľa informácií TV JOJ sa starý otec za chlapca zaručil, že ak zostane na slobode, bude dodržiavať podmienky, ktoré mu stanovil okresný súd a bude nosiť monitorovací náramok. 

S rozhodnutím okresného súdu ale prokuratúra nesúhlasila a voči rozhodnutiu podala sťažnosť. Krajský súd teraz rozhodoval, či chlapec zostane na slobode s tým, že bude dodržiavať stanovené podmienky a nosiť monitorovacie zariadenie alebo bude väzobne stíhaný. Sudca nakoniec rozhodol, že chlapec zostane až do ďalšieho súdneho pojednávania na slobode. Na nohe bude mať aj ďalej monitorovací náramok. Súd mu nariadil, zákaz opustenia okresu Ilava a zákaz priblíženia sa k Andrejovi, ktorého napadol, na 50 metrov.  

Chlapec je obvinený zo zločinu vraždy v štádiu pokusu.​ Počas toho ako bude na slobode, nemôže požiť alkohol ani žiadne návykové látky. Podľa informácií TV JOJ sa na súde za neho zaručil starý otec, u ktorého bude teraz bývať. Na školáka má podľa našich informácií veľmi dobrý vplyv. Advokát rodiny obvineného sa v ich mene ospravedlnil rodine napadnutého chlapca so slovami, že "im je to veľmi ľúto".

Podľa informácií TV joj z prostredia základnej školy mal Daniel s alkoholom problémy aj v minulosti. Dokonca dostal dvojku zo správania. Potom ako zaútočil na kamaráta z miesta odišiel domov. "Oľutoval a neskôr sa ukáže jeho trestná zodpovednosť, ktorá bude predmetom skúmania," vyjadril sa advokát Šimon Cibuľka. Obvinený chlapec nebude nateraz chodiť ani do školy. Bude sa vzdelávať individuálne. 

Tragická udalosť sa mala stať minulý týždeň vo štvrtok v opustenej bytovke v Dubnici nad Váhom. Daniel a Andrej sa stretli okolo štvrtej popoludní. O pár minút neskôr jeden z nich bojoval o život. Chlapci sa podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania pohádali. Daniel mal vytiahnuť nôž a dvakrát bodnúť svojho kamaráta. Dobodanému chlapcovi sa podarilo z posledných síl z budovy vyjsť von.  Útočník ušiel domov. Andrej zostal ležať v kaluži krvi na chodníku. Tam ho našiel náhodný okoloidúci. Ten zavolal záchranku. Zraneného chlapca previezli vrtuľníkom do Bratislavy. Daniel ho mal nôžom pichnúť do brucha a do ramena. 

 V pondelok sudca Okresného súdu v Trenčíne rozhodoval o väzbe pre mladíka, ktorý už je obvinený zo zločinu vraždy v štádiu pokusu. Prokurátor podal návrh na jeho vzatie do väzby, tú ale sudca zamietol. "Sudca nahradil väzbu prijatím záruky dôveryhodnej osoby – starého otca obvineného, prijatím písomného sľubu obvineného, že povedie riadny život a dohľadom probačného a mediačného úradníka," uviedol hovorca krajského súdu Roman Tarabus.

Viac o prípade sa dočítate v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy