Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Obhajca obetí zneužívania duchovnými odstúpil po škandále s peniazmi
Zdielať na

Obhajca obetí zneužívania duchovnými odstúpil po škandále s peniazmi

Archívna reportáž

VARŠAVA / Zakladateľ a šéf poľskej organizácie, ktorá pomáha obetiam kňazov, ktorí mali zneužívať deti, rezignoval po obvineniach, že sa snažil vymôcť peniaze od jednej z obetí a žiadal údajne peniaze aj od producentov dokumentu o zneužívaní v cirkvi. Nadácia Nie lekajcie sie uviedla, že jej šéf Marek Lisiňski odstúpil z funkcie a oni momentálne preverujú obvinenia, o ktorých vo štvrtok informoval denník Gazeta Wyborcza.

Obvinenia prichádzajú v čase, keď sa prevažne katolícka krajina začala vyrovnávať s problémom sexuálneho zneužívania mladistvých zo strany duchovných. Lisiňski, sám obeť zneužívania, zohrával pritom kľúčovú rolu, keď založením nadácie pred piatimi rokmi nútil verejnosť, aby problému čelila. Nadácia prisľúbila, že bude obetiam zneužívania pomáhať aj naďalej.

Kňazi počas nedeľných bohoslužieb v Poľsku prečítali veriacim pastiersky list biskupov, v ktorom sa ospravedlňujú, že neurobili všetko preto, aby zabránili sexuálnym škandálom v cirkvi. V liste sa ospravedlnili aj za krivdy spôsobené obetiam. Urobili tak po vlne kritiky, ktorá sa objavila po zverejnení dokumentu odhalujúceho činy pedofilných kňazov.

Dokumentárny film, ktorý zachytáva trestné činy pedofilných kňazov v Poľsku, už videlo viac ako 23 miliónov ľudí. Takmer 80 percent Poliakov viní za vzniknutú situáciu zbor biskupov a žiada jeho demisiu. Biskupovia v liste ďalej uviedli, že "nie je slov, ktorými by vyjadrili svoje zahanbenie a pohoršenie nad tým, čo sa stalo". Rovnako prehlásili, že sú pre vyvodenie zodpovednosti nielen voči tým, ktorí sexuálne zneužívali obete, ale aj tým, ktorí ich kryli pred spravodlivosťou.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy