Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Primátora Iva Nesrovnala v Bratislave vystrieda Matúš Vallo
Zdielať na

Primátora Iva Nesrovnala v Bratislave vystrieda Matúš Vallo

BRATISLAVA / Ľudia v Bratislavskom samosprávnom kraji si volili 89 starostov a primátorov a 942 poslancov. Primátora si volili okrem hlavného mesta Bratislavy aj v okresných mestách Malacky, Senec, Pezinok, ako aj v mestách Modra, Stupava, Svätý Jur. Okrem primátorov miest a starostov obcí si voliči vyberali svojich zástupcov aj do mestských a miestnych zastupiteľstiev.

Poradie kandidáta Meno kandidát Politický subjekt Počet platných hlasov Počet hlasov (%)
1 Matúš Vallo Progresívne Slovensko, SPOLU 58 578 36,54
2 Václav Mika NEKA 36 661 22,86
3 Ivo Nesrovnal  NEKA 29 531 18,42
Ján Mrva OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), SaS, SME RODINA - Boris Kollár, KDH, OKS, NOVA, Zmena zdola, DÚ 27 689 17,27
5 Iveta Plšeková NEKA 2 445 1,52
6 Roman Ruhig SNJ-sv 2 010 1,25
7 Miroslav Vetrík NEKA 1 204 0,75
8 Andrej Trnovec Slovenská ľudová strana (SĽS) 886 0,55
9 Viktor Béreš NAJ, Mladí ľudia 805 0,50
10 Jaroslav Brada STRANA MODERNÉHO SLOVENSKA (SMS) 495 0,30

Priebežné výsledky v ostatných obciach v Bratislavskom kraji si môžete pozrieť TU.

O post primátora Hlavného mesta SR Bratislavy sa uchádzalo desať kandidátov, z toho je jedna žena. Primátorom Bratislavy tak chcú byť súčasný primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý), starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva s podporou OĽANO, SaS, KDH, SME RODINA - Boris Kollár, NOVA, OKS a Zmena zdola, viceprimátorka hlavného mesta SR Bratislavy Iveta Plšeková (nezávislá), bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika (nezávislý), politik a predseda mimoparlamentnej politickej strany NAJ - Nezávislosť a Jednota Viktor Béreš, advokát Jaroslav Brada (nezávislý), architekt Matúš Vallo s podporou Team Vallo, Progresívne Slovensko a SPOLU - občianska demokracia, ďalej organizátor Korunovačných slávností v Bratislave Miroslav Vetrík (nezávislý), Andrej Trnovec za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku a Roman Ruhig za Slovenskú národnú jednotu - stranu vlastencov.

Bratislavčania dali dôveru ľuďom, ktorí predstavujú nový spôsob politiky, vyhlásil dnes na brífingu novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo. Voľby podľa Valla ukázali, že Bratislava požaduje zmenu. "Teší ma, že Bratislavčania si uvedomili potrebu plánu, ale aj potrebu spolupráce,“ povedal s tým, že je pre neho ako primátora dôležité, aby mal podporu v zastupiteľstve. Vallov tím by podľa jeho slov mal podľa neoficiálnych výsledkov získať v mestskom zastupiteľstve až jednu štvrtinu kresiel, pričom o spoluprácu s týmito ľuďmi sa chce oprieť. Podľa Valla ide o odborníkov bez politických väzieb z minulosti. Bratislavčania tak podľa novozvoleného primátora zvolili novú skúsenosť, energiu a pohľad na mesto. "Som rád, že môžem byť súčasťou zmeny,“ dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy