Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Stíhačky, tanky aj vzducholoď. Na výstave vojenskej techniky riešili aj netradičné veci
Zdielať na

VIDEO: Stíhačky, tanky aj vzducholoď. Na výstave vojenskej techniky riešili aj netradičné veci

BRATISLAVA / Výsadkári v Bratislave neďaleko Incheby síce pristáť nemohli, ale aj okoloidúci pochopili, že v hlavnom meste sa zišiel výkvet vojenskej techniky. A to nielen pokiaľ ide o lietadlá, či obrnené transportéry, ale veľmi čulo sa tam diskutovalo napríklad aj o modernizácii vojenských kuchýň, či hackerstve.

Modernizácia armády pokiaľ ide o transportéry a lietadlá sú dve hlavné témy, ktoré v posledných dňoch rezonujú v Bratislave. Hovorí sa ale aj o ďalších novinkách. "Veľtrh hostí aj medzinárodné zastúpenie 170 vystavovateľov z 18 krajín. Návštevníci tu nájdu obrnené transportéry, stíhacie lietadlá, húfnice, vzducholoď či rôznu leteckú a obrannú techniku. Rovnako aj výstroj pre elitné vojenské jednotky," uviedla hovorkyňa Incheby, Antónia Mištaľová. 

​Diskutovať sa bude aj o tom, čo potrebujú bezpečnostné sily a civilná ochrana. "Vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe hrozbou nie sú už len zbrane, ale aj moderné technológie , tak súčasťou programu je ak konferencia o kybernetickej bezpečnosti vrámci ktorej sa predstaví aj známy etický hacker,"  dodáva Mištaľová.  

Otázkou je len ktoré zložky sa armáda rozhodne vylepšiť. "Armády v 21. storočí musia rýchlo reagovať na novovznikajúce hrozby a my sa im v tom snažíme čo najviac vychádzať v ústrety," vraví Jonathan Hoyle, viceprezident pre Európu Lockheed Martin International. 

Minister obrany po prehliadke toho, čo aktuálne ponúka celosvetový trh, čelil otázkam, ktorým smerom sa vydá pri výbere. "Čo sa týka modernizácie vzdušných síl z hľadiska stíhacieho letectva analyzujeme uvedené ponuky, predpokladám, že v mesiaci máj budú ukončené a do konca mesiaca jpn predložím materiál na rokovanie vlády," hovorí minister Gajdoš. 

Pozrite si prelet stíhačiek nad Bratislavou z Koliby: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy