Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cirkevné osemročné gymnáziá bojujú o prežitie
Zdielať na

Cirkevné osemročné gymnáziá bojujú o prežitie

BRATISLAVA / Okresný úrad ešte začiatkom roka zrušil možnosť osemročnej formy štúdia všetkým piatim cirkevným školám v bratislavskom kraji. Všetky dotknuté školy sa proti tomu odvolali a na rozhodnutie čakali do 10. apríla. Vo veľkej neistote tak skončili rodičia so svojimi deťmi, ktorí mohli podávať prihlášky na tieto gymnázia presne do tohto termínu, a tak mnoho rodičov poslalo prihlášky svojich detí na iné školy. V prípade, že sa takáto situácia bude opakovať aj budúci rok, bude to pre gymnázia likvidačné.

Rozhodnutie Ministerstva školstva padlo na poslednú chvíľu a to spôsobilo, že mnoho rodičov poslalo prihlášky svojich detí na iné školy. "Na rozhodnutie z ministerstva školstva sme čakali 78 až 80 dní. Prišlo 10. apríla, vo večerných hodinách, aj to len v zoskenovej podobe," vysvetľuje riaditeľka petržalského lýcea Edita Prostredníková. V písomnej verzii toto rozhodnutie došlo na dotknuté školy až 12. apríla, gymnáziá preto osobne telefonovali všetkým rodičov, aby ich informovali o ich budúcom fungovaní. 

Mnohí rodičia žiakov už ale stihli podať prihlášku na iné školy. "Je to naozaj veľmi zle načasované. Na našu vlastnú strednú školu, som ani jednu prihlášku zatiaľ nepodpísala," tvrdí Prostredníková. Poukazuje aj na dátum vyhotovenia nového verdiktu, na ktorom svieti ešte deň z konca marca. Rezort školstva sa ale bráni. Tvrdí, že vzniknutú situáciu sa snažil vyriešiť ústretovo.

"Ministerstvo školstva ako odvolací orgán preskúmalo rozhodnutia prvostupňového orgánu v celom rozsahu, zákonnosť postupu, vecnú správnosť rozhodnutí, ako aj procesný postup a rozhodlo v zákonnej lehote," hovorí za komunikačný odbor Ministerstva školstva Slovenskej republiky Renáta Vitková. Podľa ministerstva bolo možné riešiť túto otázku až po 15. marci: "Vtedy do platnosti vstúpila výnimka pre počet prijímaných žiakov do osemročných gymnázií pre Bratislavský kraj z pôvodných 5 na 10 percent," spresňuje. 

Prostredníková má ale na celú vec iný názor. "Celá táto situácia je veľmi nepríjemná, pretože nás stavia do pozície úplne nekompetentných ľudí."

Štátne osemročné gymnáziá pri tom na túto novinku doplatili oveľa menej, počet žiakov sa im znížil len minimálne. "Toto je problém koncepcie školstva, ktorý mi tu chýba. Stačí, aby sme prijali koncepciu, ktorú prípadne odkopírujeme od štátov vyspelých ako napríklad Fínsko, prispôsobíme to svojim podmienkam a budeme ju dodržiavať," reaguje na situáciu riaditeľ gymnázia Bilíková Ján Dančík. 

V nasledujúcom školskom roku sa môže otvoriť len jedna trieda, aj to len so sedemnástimi žiakmi, a to v bratislavskom Ružinove. Riaditeľka evanjelického lýcea v Petržalke na jednej strane oceňuje ústupok rezortu školstva, na strane druhej tvrdí, že trieda s takýmto malým počtom detí nebude pre žiadnu školu efektívna. "Neviem si teraz predstaviť, ako to budeme financovať. Ak by sa takáto situácia mala zopakovať aj budúci školský rok, tak je to likvidačné," argumentuje Prostredníková. Rezort školstva má ale aj naďalej záujem zachovať len pôvodných päť percent. 

Osud osemročných gymnázií je stále neistý. Pozrite si archívne video.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy