Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tender na osvetlenie Bratislava zrušila
Zdielať na

Tender na osvetlenie Bratislava zrušila

BRATISLAVA / Spor okolo verejného osvetlenia v hlavnom meste sa ťahá už niekoľko rokov. Starostovia i mestskí poslanci obviňujú primátora z nekalých praktík, on ich zasa z politických hier. V piatok kauza vyvrcholila zrušením tendra na prevádzkovateľa verejného osvetlenia s tým, že mesto vypíše novú súťaž, ale o prevádzkovateľovi rozhodne až nové vedenie. Dôvodom sú vraj uniknuté citlivé informácie.

Tender na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave, ktorý bol vyhlásený pred necelým rokom, je v tomto okamihu zrušený. "Došlo k tomu, že bola odhalená identita niektorých účastníkov súťaže. Hlavné mesto zrušilo súťaž na verejné osvetlenie," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Mená niektorých uchádzačov o tender sa podľa slov primátora mali objaviť v médiach niekedy vo februári tohto roku. "Tým pádom nie je zaručená anonymita, a to je zmarenie pravidiel súťaže. Závažné porušenie nie zo strany mesta," dodáva Nesrovnal. Mesto zrušilo súťaž, pátrať však po zdroji úniku informácií však vraj nebude a zatiaľ ani nepodalo trestné oznámenie.

"Mojou ambíciou je, aby mesto malo zabezpečenú službu. Ostatné veci sú v kompetencii iných orgánov," hovorí primátor. Mesto teraz mieni vyhlásiť novú súťaž s tým, že konkrétneho prevádzkovateľa už vyberie po komunálnych voľbách nové vedenie mesta. Dovtedy bude osvetlenie v Bratislave zabezpečené doterajším prevádzkovateľom. Podľa niektorých poslancov mestského zastupiteľstva na zrušenie tendra nebol dôvod keďže nedošlo k závažnému porušeniu pravidiel.

"Som rád, že pán primátor podľahol tlaku poslancov Mrva - Štasselová, aby súťaž zrušil. Toto je jedna vec, ale našiel si zámienku, aby nemusel priznať, že je to preto, že súťaž je nezákonná," hovorí starosta Vajnor. ÚVO vo svojom stanovisku taktiež dôvod na zrušenie tendra spochybňuje. Niektorí záujemcovia o tender to už v minulosti sami prostredníctvom medií verejne prejavili. "V žiadnom prípade tu nemožno hovoriť o sprístupnení mien uchádzačov, ktorí predložili vo verejnej súťaži ponuky, keďže neuplynula lehota na predkladanie ponúk," píše sa vo vyjadrení Úradu verejného obstarávania. 

ÚVO považoval postup primátora už v minulosti za neštandardný a práve prebieha konanie o uložení pokuty. Poslanci MZ primátorovi vyčítajú to, že ignoruje uznesenie, ktorým je zaviazaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy