Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Manipulácia, psychické týranie a pohŕdanie - aj o tom je nová hra SND
Zdielať na

Manipulácia, psychické týranie a pohŕdanie - aj o tom je nová hra SND

BRATISLAVA / Tragédia sa odohrala ešte koncom sedemdesiatych rokov 19-teho storočia. Mladá žena spáchala samovraždu tak, že vyskočila z okna. V ruke pritom zvierala svätý obrázok. Udalosťou sa nechal inšpirovať ruský spisovateľ Dostojevskij, ktorý dotvoril motívy a pozadie nešťastia. Príbeh si našiel miesto aj v repertoári Slovenského národného divadla.

Príbeh rozpráva o bývalom zakomplexovanom dôstojníkovi a majiteľovi záložne, ktorý psychicky utýral svoju oveľa mladšiu ženu. Poviedka s názvom Krotká poukazuje na nerovný vzťah 16-ročnej dievčiny a vyše 50-ročného muža, ktorý odkrýva skrytú manipuláciu, psychické týranie, ale aj pohŕdanie ženy svojím mužom. Ten sa po jej smrti zamýšľa a analyzuje motívy jej zúfalého činu.

"Sledujeme fragmenty príbehu hlavného hrdinu, ktorý sa nejakým spôsobom vyrovnáva so stratou svojej blízkej osoby," povedal režisér hry Eduard Kudláč.

Herec je na javisku celú dobu sám. Pre Richarda Stankeho ide o prvú monodrámu a zvládnuť musel viac ako hodinu hraného textu. Herec Richard Stanke prezradil ako to zvláda: "Mám taký systém, že si postupne pridávam strany. Učím sa doma, ale veľmi často aj v aute. A práve to auto je taká zázračná sústava. Neviem, čím to je, či je tam taká vybičovaná sústredenosť alebo niečo iné, ale dobre sa mi tam učia texty."

V hre môžu vidieť návštevnísi SND aj Janu Oľhovú ako lekárku a Dominiku Kavaschovú s dvojníčkami, ktoré stvárňujú ženu, ktorá spáchala samovraždu. Svoju umeleckú veľkosť ukazujú obe herečky aj napriek tomu, že majú v hre minimum textu.

"Máloktorá herečka by chcela hrať v Slovenskom národnom divadle práve tento typ postavy. Obsadenie je veľmi dôležité, aby rezonancia existovala aj v ľudskej rovine," dodáva režisér.

Krotkú si môžu pamätať aj diváci televíznej tvorby. Ešte v čiernobielom filme obsadil režisér Stanislav Barabáš do hlavných postáv Ctibora Filčíka a Magdu Vášaryovú.

Divadlo SND prináša divákom nie len umenie, ale aj priestor na zamyslenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy