Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na detskej onkológii vraj majú málo lekárov. Vedenie nemocnice to poprelo
Zdielať na

Na detskej onkológii vraj majú málo lekárov. Vedenie nemocnice to poprelo

BRATISLAVA / Cez víkend sociálne siete zahltil otvorený list ministrovi Druckerovi, podľa ktorého odišlo z onkologického oddelenia Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave za posledné dva roky od nástupu novej prednostky až 9 z 22 lekárov.

Vedenie nemocnice označilo list za poplašnú správu, a tvrdí, že oddelenie žiaden problém s fungovaním nemá. Podľa vedenia takéto správy zneisťujú rodičov aj deti. 

"Bojíme sa, že na toto všetko doplatia tí nevinní – naše choré deti. Vieme, že keď raz opäť v noci v službe dostane niektoré z našich detí triašku, sepsu alebo masívne krvácanie, nikto z tých skúsených lekárov, ktorí sa donedávna o naše deti starali, tam už nebude," píše sa v liste. 

Generálny riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Ladislav Kužela v pondelok na tlačovej konferencii ubezpečil, že v nemocnici je bezpečnosť a kvalitná zdravotná starostlivosť pre každé dieťa a v každej situácii na prvom mieste. "Môžem všetkých ubezpečiť, že na každom pracovisku nemocnice vrátane všetkých pracovísk Kliniky detskej hematológie a onkológie je zabezpečená zdravotná starostlivosť v plnom rozsahu a o malých pacientov sa stará dostatočný počet lekárov vrátane vysokošpecializovaných dvojatestovaných lekárov," vysvetľoval celú situáciu Ladislav Kužela. 

Ako pokračoval, vedenie kliniky nemalo problém v poslednom období, dokonca ani počas leta, kedy si lekári čerpali dovolenky, zabezpečiť prevádzku na klinike vrátane služieb. "Je nám veľmi ľúto, že anonymné informácie takto znepokojujú a stresujú deti s rakovinou a ich rodičov, ktorí majú aj bez týchto informácií vážne obavy o životy a zdravie svojich chorých detí," uviedol Kužela.

Generálny riaditeľ potvrdil, že za tri roky z kliniky, vrátane Transplantačnej jednotky kostnej drene, odišlo deväť lekárov a len jeden z nich bol plne kvalifikovaný so špecializačnou skúškou z pediatrie a pediatrickej hematológie a onkológie. Informácie o výpovediach, ktoré sú spájané s novým vedením kliniky, sú podľa Kuželu vytrhnuté z kontextu. "Jeden z lekárov napríklad odišiel ešte pred nástupom nového vedenia, ďalší na klinike absolvoval len postgraduálne štúdium a po jeho ukončení odišiel," dodal generálny riaditeľ. Aktuálne na klinike pôsobí 31 lekárov z toho 17 špecialistov.

Za listom vraj stoja poslední piati odídení lekári. Podľa prednostky museli dať výpoveď jednému lekárovi pre neprofesionálne správanie a ďalší štyria podali výpoveď na protest. "Bola snaha mu pomôcť, ale situácia sa vyhrotila a jeho prítomnosť na klinike ohrozovala pacientov," povedala prednostka Alexandra Kolenová. 

V liste sa hovorí o šikane. Lekári na oddelení hovoria ale skôr a pozitívnych reformných zmenách na oddelení. Vedenie stojí za Kolenovou aj preto, že bola podľa nich zaradená medzi piatich najlepších onkológov na svete, za jej vedenia sa otvorila denná klinika, informáciu o aplikácii inovatívnej liečby tento rok publikoval prestížny americký odborný časopis a zaviedla špeciálne videokonzultácie so zahraničnými odborníkmi. Ako prednostka zaviedla viaceré nové pravidlá na oddelení.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy