Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poranený bocian nezvládne let do teplých krajín. Zimovať bude osamotený na Slovensku
Zdielať na

Poranený bocian nezvládne let do teplých krajín. Zimovať bude osamotený na Slovensku

BRATISLAVA / Let do teplých krajín zmeškal pre poranené krídlo. Bocian, ktorý si obľúbil lúku na kraji Bratislavy ostal sám a na Slovensku bude aj zimovať. Preletí totiž iba pár metrov, veľkú diaľku by tak nezvládol. Aj keď ide o chránené zviera, ochranári ho zatiaľ nechávajú voľne v prírode.

Už minimálne šesť týždňov stretávajú obyvatelia Devínskej Novej Vsi zraneného bociana. Štátna ochrana prírody denne eviduje niekoľko telefonátov s prosbou o jeho záchranu. 

"Zranené má ľavé krídlo," hovorí miestna obyvateľka. 

To, že vie bocian aj napriek zraneniu ako tak lietať, sťažovalo ochranárom situáciu pri jeho odchyte.

"Keby sme ho chytili hneď v tých dňoch kedy bol prvý údaj o ňom, ale prvýkrát sa nám ho podarilo chytiť až začiatkom augusta, už to bolo mesiac, to zranenie bolo vyliečené," vysvetľuje ochranár Rudolf Jureček. 

"Zranenia sa u vtákov pomerne rýchlo hoja, tak v priebehu troch týždňov dôjde k takému dohojeniu, že ďalšie ošetrenie je už komplikovaným," hovorí veterinár Andrej Barta . 

Práve to, že bocian dokáže lietať a ubrániť sa pred svojím predátorom líškou je dôvodom prečo ho ochranári nechávajú v prírode. Opakovaný odchyt by ho zbytočne traumatizoval.

Budú ho sledovať

"Máme tu bociany, ktoré po ošetrení vypúšťame a lietajú na podobnej úrovni ako tento bocian," dopĺňa Jureček. 

Dôležitú úlohu zohráva aj to, čo je v takomto prípade pre zviera lepšie. V prípade odchytu a liečenia zranenia by bocian mohol stratiť svoju plachosť pred ľuďmi. A pri lete do teplých krajín by mu hrozilo väčšie nebezpečenstvo odstrelu.

"Pre neho je krízová oblasť Stredomorie a Blízky Východ, kde sa také vtáky strieľajú," hovorí ochranár. 

Jedinou zoologickou záhradou, ktorá sa okrem ochranárov stará o zranené zvieratá je Bojnická ZOO. Bocianovi bude lepšie na lúke a pri močiari ako v klietke. Kým má bocian, čo jesť podľa ochranárov by mal prežiť zimu na Slovensku. Nie je to prvý ani posledný bocian, ktorý namiesto tepla zažil aj sneh na Slovensku.

"Keď to nevyhnutne nepotrebuje, tak nemusí ísť do zajatia. My sa snažíme každý prípad vyhodnotiť. Tento sme vyhodnotili tak, že budeme ho sledovať, nakoniec ho ľudia tiež sledujú. Keby mal problém tak ho odchytíme, zatiaľ ho nechávame žiť voľne," dodáva Jureček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy