Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Križovatka smrti v Bratislave prejde zmenou. Pribudnú semafóry
Zdielať na

Križovatka smrti v Bratislave prejde zmenou. Pribudnú semafóry

BRATISLAVA / Vo štvrtok v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica pribudla nová, inteligentná križovatka. Takú by určite ocenili aj na iných miestach našej metropoly. Problematických lokalít je totiž viac než dosť.

"Projekt je urobený najmodernejšími technológiami. Keď sa blíži autobus, zhruba od 60 metrov diaľky križovatka rozpozná, že sa blíži autobus a zaradí preferenciu,. autobus bude môcť prejsť," opisuje starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa. Zriadenie križovatky stálo zhruba 360 tisíc eur, z toho 60 tisíc prispela Záhorská Bystrica - i keď starosta zo spoluúčasti nie je nadšený.

"Vzhľadom na dobrú finančnú situáciu mesta, do budúcna by bolo dobré, ak by hlavné mesto prevzalo financie v plnej finančnej výške," hovorí Krúpa. Križovatka je zatiaľ v skúšobnej prevádzke. Vodiči si budú musieť zvyknúť na niektoré zmeny, napríklad v podobe zákazu odbočenia. V našom hlavnom meste je niekoľko problematických a veľmi nebezpečných dopravných uzlov. Ako napríklad takzvaná križovatka smrti - Vrakúnska, Trnavská a Ivanská cesta. Na bezpečné riešenie pre chodcov ale aj pre vozidlá sa tu čaká dlhé roky.

"Rozšíri sa cesta, pribudne ešte jeden pruh smerom na Vrakuňu a bude sa dať pekne odbočiť doľava a bude tam svetelná signalizácia. Súčasťou sú samozrejme bezpečné priechody pre chodcov," informuje hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.

Problémová je aj Podkolibská ulica. Pred viac ako rokom tu tragicky zahynul cyklista pri zrážke s nákladným vozidlom. Nešťastie priamo súviselo so zanedbaným stavom cesty v tomto úseku. Ani po viac ako roku sa magistrát a mestská časť Nové Mesto nezhodli na tom, pod koho správu patrí zhruba 60 metrový úsek tejto cesty. "Nejasnosti stále pretrvávajú, pretože protokoly zverovacej tejto komunikácie medzi mestom a mestskou časťou Nové Mesto sú staré 20 rokov alebo vôbec neexistujú," povedal Tettinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy