Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Voľne pobehujúce agresívne psy sú problémom, ktorý nikto nerieši
Zdielať na

Voľne pobehujúce agresívne psy sú problémom, ktorý nikto nerieši

BRATISLAVA / Tragédii, ktorá sa stala v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, sa podľa všetkého dalo zabrániť. Psy, ktoré dohrýzli na smrť mladého ornitológa, neušli totiž ich majiteľovi po prvýkrát a nebol to ani ich prvý útok na človeka.

Tridsaťštyriročného ornitológa z Malaciek našli ešte v januári s početnými zraneniami v záhradkárskej osady na okraji Bratislavy. Okolnosti jeho smrti boli od začiatku dosť nejasné. Neskôr sa ukázalo, že jeho smrť naozaj spôsobili nestrážené, voľne pobehujúce agresívne psy. Tie neskôr utratili. 

"Majiteľ v tomto prípade porušil všetky pravidlá chovu zvierat, v tomto prípade psov. Legislatíva jasne hovorí, že ich musí držať za takých podmienok, aby zabránil úniku a útoku na človeka, alebo iné zviera," myslí si riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Kontrolovať by to mala Štátna veterinárna a potravinová správa. Lenže aj ona má zviazané ruky. Nielen v prípadoch, keď nezodpovedný majiteľ ohrozuje ľudí, ale aj v prípadoch, keď vo dvoroch rodinných domov alebo firiem dochádza k ťažkému týraniu zvierat. Majiteľ ich totiž na svoj pozemok momentálne vôbec nemusí pustiť.

Keď majiteľ Štátnu veterinárnu a potravinovú správu spolu s policajtmi na svoj pozemok nepustí, neexistuje dôkaz o tom, že porušuje zákon a tak ho nikto nemôže donútiť, aby postavil vyšší plot alebo zabezpečil bránku.

Zákon síce určuje podmienky pre chovateľov, ale veterinárom nedáva možnosť ich kontrolovať, ani zvieratá v zlom stave odobrať. Aspoň nie tak ľahko. Zmeniť by to mala nová legislatíva, ktorá je stále v štádiu prípravy. Sľubuje však veľké zmeny - vyššie kompetencie pre veterinárnu správu a zvieratám status cítiacej bytosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy