Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Beriete si domov živého kapra? Robíte chybu, tvrdí odborník
Zdielať na

Beriete si domov živého kapra? Robíte chybu, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS SR) vykonala niekoľko náhodných kontrol, aby zistila, či pred Vianocami ponúka obchodníci Slovákom kvalitné či menej kvalitné ryby. Výsledok je potešujúci. Podľa riaditeľa ŠVPS SR Jozefa Bíreša kontrolóri zatiaľ žiadne nedostatky nezistili.

Kontrolóri nezisťujú len kvalitu rýb, ale aj to ako sa pri predaji živých rýb so zvieratami zaobchádza. A majú jasno aj v tom, či ich treba zabiť doma, alebo hneď pri kúpe. "My dokonca vítame, aby si zákazník nebral domov živého kapra, pretože je to stres pre to zviera," myslí si Bíreš. 

Veľa ľadu v rybách

Nie každý si však kupuje živé ryby. Veľa ľudí si ich kupuje v obchode. Či už chladené alebo mrazené, sladkovodné alebo morské. A aj v obchodoch sa robili cielené vianočné kontroly.

Dobrou správou je, že v porovnaní s minulým rokom dopadli kontroly lepšie. Typické problémy sa však objavujú aj teraz. Napríklad priveľa ľadu v mrazených rybách.

"V dvanástich prípadoch bol nesúlad v obsahu pevnej časti, teda svaloviny a obsahu ľadu. Robíme aj chemické analýzy. V jednom prípade sme u rýb potvrdili prítomnosť antibiotika. V dvoch prípadoch sme potvrdili, že špecifikácia rýb nezodpovedala skutočnosti. Lososy boli zamieňané za prifarbené tresky," uzavrel Bíreš. 

Slovenské sú naj

A ešte jedna rada na záver: Kupujte si radšej živé ryby ako mrazené a radšej slovenské, pstruhy či kapry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy