Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fico: Nevidím dôvod na predčasné voľby
Zdielať na

Fico: Nevidím dôvod na predčasné voľby

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico nevidí žiaden dôvod na predčasné parlamentné voľby. Ak sa Richard Sulík a Andrej Danko rozprávajú o predčasných voľbách, je to na nich, aby vysvetľovali verejnosti, čo je za tým. Premiér to povedal na HNClube, ktorý organizovali Hospodárske noviny.

Líder opozičnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík sa nedávno stretol s predsedom parlamentu a koaličnej Slovenskej národnej strany Andrejom Dankom, aby hovorili o možnosti predčasných volieb, ako aj o možnosti vzniku nového politického subjektu pod vedením súčasného prezidenta Andreja Kisku. Sulík to v nedeľu prezradil v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Treba na to 90 hlasov

„Bublina, ktorá tu je od začiatku, je taká zvláštna. Prečo hovoríme od prvého dňa vzniku tejto vládnej koalície, že tú môžu byť nejaké predčasné parlamentné voľby?,“ spýtal Fico s tým, že je to iba vymyslená hra. Premiér sa takisto pýtal, kto by v parlamente zahlasoval za predčasné voľby, keďže na to je treba 90 hlasov.

„Veď tam máte poslancov, ktorí sú prvýkrát v národnej rade, veď tí v živote nestlačia ten gombík, lebo by jednoducho prišli o to, čo dnes zarábajú poslanci národnej rady,“ myslí si predseda vlády.

Fica podľa vlastných slov mrzí, že ústavní činitelia, vrátane predsedu NR SR, sa nechávajú vťahovať do takejto diskusie. „O čom sa bavíme? Bojíme sa nejakého súperenia? Koľko politických strán vzniklo popri mojej kariére? Už ich ani neviem zrátať. Mnohé z nich si už ani nepamätáte, dávno zanikli,“ pokračoval Fico s tým, že on žiaden dôvod na predčasné voľby nevidí.

Slovensko je oázou pokoja

Fico počas diskusie HNClubu zdôraznil, že Slovensko nežije v žiadnych turbulentných časoch, ale je oázou pokoja a stability. „Udržiavať stabilitu a nerobiť nič, čo by túto situáciu destabilizovalo, je mojou povinnosťou,“ dodal Fico.

Myslí si, že v poslednom čase premiéri v EÚ vťahujú vnútropolitickú agendu do politického súboja, ako bolo napríklad referendum o zotrvaní Veľkej Británii v EÚ či nedávne referendum o zmene politického systému v Taliansku. Po oboch referendách odstúpili premiéri David Cameron a Matteo Renzi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy