Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Školský rok sa začal. Do lavíc zasadli aj policajti
Zdielať na

Školský rok sa začal. Do lavíc zasadli aj policajti

BRATISLAVA / Do školských lavíc okrem detí zasadli aj študenti Policajnej akadémie. Na univerzite študuje asi päť stoviek súčasných i budúcich policajtov.

Vzdelávať sa začali aj policajti. Na Policajnej akadémii študujú dennou i externou formou. Prváci si vyberali z dvoch odborov.

Záujem o odbory

Veľký záujem je o bezpečnostno-mprávnu ochranu osôb a majetku, ako aj o bezpečnostno-právnee služby vo verejnej správe. O prijatí pritom nerozhodovali len vedomosti.

"Uchádzači musia prejsť fyziskými a psychickými testami," uviedla rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská. Tie korešpondujú s testami, ktoré musia zvládnuť záujemcovia o prácu v policajnom zbore.

Prednášky odborníkov

Akadémia využíva široké spektrum odborníkov, ktorí študentom prednášajú o rôznych témach z policajného prostredia.

"Snažíme sa rozširovať jednotlivé predmety o konkrétne prednášky z aplikačnej praxe," dodala Kurilovská.

Postupy v praxi

Študenti prejavili záujem aj o domáce násilie, migračnú krízu a extrémizmus. Navyše sa oboznámia aj s postupmi, ktoré môžu neskôr využiť pri policajnej práci.

"Jednotlivé katedry zabezpečujú aj výučbu predmetov, ktoré sa priamo týkajú takých skutočností, ako je obhliadka miesta činu alebo zabezpečovanie stôp," vysvetľuje rektorka.

Ženy v prevahe

Dodáva, že na Policajnej akadémii prevládajú ženy. Hlavne medzi civilnými študentmi tvoria drvivú väčšinu. Ich uniformovaní spolužiaci zasadli do školských lavíc o čosi skôr. Na nový školský rok pozerajú s očakávaním aj takí, čo si už v policajnom zbore pár rokov odkrútili.

"Je krásne pomáhať a chrániť. Mňa zaujímajú hlavne právne veci," priznala študentka Miroslava Dobrovodská.

"Nejako si trošku prehĺbiť svoje vzdelanie, niekam sa posunúť. Práca v zbore ma napĺňa," prezradil študent Andrej Bulla.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy