Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kamionistom, ktorí sa obiehali na diaľnici D2, hrozia tresty
Zdielať na

Kamionistom, ktorí sa obiehali na diaľnici D2, hrozia tresty

BRATISLAVA / Predbiehanie kamionistov na diaľnici D2 bude mať dohru. Na 10-kilometrovom úseku totiž ohrozovali nielen seba, ale aj ďalších vodičov. A podľa trestného práva je auto ponímané ako zbraň.

Kamionista z Maďarska s kolegom z Rumunska sa na dlhom úseku naťahovali a svojim nezodpovedným správaním blokovali ľudí, ktorí v tom čase prechádzali diaľnicou v smere z Bratislavy k českým hraniciam.

Mnohí sa pýtali, čo s kamionistami bude, keďže nepochádzajú zo Slovenska a či im za ich jazdu hrozí trest.

"Miestna príslušnosť v rámci trestného konania sa posudzuje podľa toho, kde sa skutok stal. Čiže, keď sa to stalo na našom území, bez ohľadu na to, či ide o Maďara, Rumuna alebo Nemca, tak jednoducho podlieha našim orgánom činným v trestnom konaní," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Agresívne správanie

Len za to, že sa vodiči predbiehali, jednému hrozí pokuta. Na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách majú vozidlá nad 7,5 tony zákaz predbiehať sa. Ak tak urobia, hrozí im pokuta až do 300 eur a zákaz jazdy až na dva roky.

"Vytláčanie vozidla z vozovky patrí medzi agresívne správanie a pochopiteľne je potrebné takýchto vodičov zastavovať a trestať," dodal psychológ Karol Kleinmann.

Auto ako zbraň

Predbiehanie kamiónov je nebezpečné. Na záberoch, ktoré nasnímal Juraj idúci za nimi, je vidno, že sa vzájomne blokovali a neskôr sa jeden snažil druhého z cesty vytlačiť. Za oboma kolosmi sa ťahala dlhá kolóna áut, ktoré maďarského vodiča nemohli obehnúť.

"V ponímaní trestného konania a trestného práva je auto ponímané ako zbraň a ešte zvlášť, ak ide o kamióny, veľké autá, ktoré sú naložené určitým nákladom," dopĺňa Kurilovská.

Podľa expertky na trestné právo môže byť jazda kamionistov posudzovaná ako trestný čin a minimálne jednému z nich hrozí niekoľkoročné väzenie. Slovenská polícia sa už prípadom zaoberá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy