Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Diviaky opúšťajú les, čoraz častejšie chodia do miest
Zdielať na

Diviaky opúšťajú les, čoraz častejšie chodia do miest

BRATISLAVA / V poslednom období sa rozšírili prípady, keď sa divá zver objavila v Bratislave. Čoraz odvážnejšie diviaky sa pihybujú na miestach, kde sa hrávajú deti. Premnožené zvieratá robia problémy aj vodičom.

Diviaky sa objavili na bratislavských Starých Gruntoch. Podľa miestnych sa denno denne prechádzajú vedľa bytovky. Problém s ich premnožením je vážny. "Sme tu mladé rodiny s malými deťmi, ktoré sa tu hrávajú," hovorí obyvateľ bytovky. 

"V poslednej dobe sa stáva prakticky denno denne, že diviaky sem prídu a strácajú plachosť a pozerajú sa na deti a chodia až priamo na ihrisko," dodáva. 

Podľa odborníka žije v okolí hlavného mesta odhadom približne 1000 diviakov, no znížiť ich stavy nie je jednoduché. "Pri platných zákonoch je to dosť ťažké. Lebo musíme dodržiavať pravidlá, ktoré nám určuje zákon a diviak je veľmi inteligentné zviera," hovorí Rudolf Ivičič z Mestských lesov v Bratislave. 

Ak diviaky bezprostredne ohrozujú ľudí, v tom prípade je podľa odborníka riešenie len jedno. "Ak sa skutočne jedná o ohrozenie teda o krajnú núdzu, pristúpi sa k usmrteniu diviakov," dodáva Ivičič. 

Majú obrovskú silu

Diviaky majú obrovskú silu a netreba ich podceňovať. Stret s takýmto zvieraťom môže spôsobiť okrem povrchových zranení aj o veľa vážnejšie. V niektorých prípadoch to pre človeka môže skončiť smrťou. "Poranenia sú vážnejšie, čim je napadnutý ľahší. Zotrvačnosť diviaka a jeho hmotnosť je nepomerne vyššia," hovorí lekár a záchranár Martin Balko. 

"Sú to predovšetkým poranenia hrudníka a brucha ako primárne poranenia, čiže zlomeniny rebier a poranenia pľúc. Môže ho to tým pádom aj zabiť," dodáva Balko.

Ak stretnete pri svojom dome či ihrisku divú zver, môžete zavolať políciu. Tá následne bude kontaktovať poľovníkov. "V prípade odstrelu takejto divokej zveri nie je potrebná asistencia príslušníkov policajného zboru pri samotnom odstrele," uviedol hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

Odborníci radia, aby ľudia pred agresívnym diviakom nikdy nezačali utekať. Je lepšie ostať stáť a pomaly odísť opačným smerom.

Starosti nerobia diviaky len ľuďom v okolí bytoviek a ihrísk, ale aj vodičom na cestách. Za posledný polrok eviduje polícia v Bratislave štyri dopravné nehody spôsobené diviakmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy