Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
ANKETA: Voľby 10. marca, hlasujte už dnes!
Zdielať na

ANKETA: Voľby 10. marca, hlasujte už dnes!

Do volieb zostáva mesiac. O budúcnosti Slovenska rozhodneme v sobotu 10. marca. Svoj názor môžete povedať už dnes! Vyberte si jednu z 26 kandidujúcich strán a zahlasujte!

V histórii samostatného Slovenska to budú už šieste voľby v poradí. Po prvýkrát sa uskutočnili v roku 1994.

26 strán, 26 percent žien

Právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých miest má približne 4,3 milióna voličov. Vyberajú medzi 26 kandidujúcimi politickými subjektmi. Na kandidátkach strán bolo zaregistrovaných 2 967 kandidátov, z toho je 778 žien, čo je 26 percent.

Volí sa iba jeden deň, a to v sobotu 10. marca od 7:00 do 22:00. Ak si to však miestne podmienky vyžiadajú, môžu sa niekde volebné miestnosti otvoriť až o dve hodiny skôr. Zatvoriť sa ale všade musia rovnako o 22:00.

Podmienka? Mať 18...

Hlasovať v parlamentných voľbách môžu len občania, ktorí najneskôr v deň volieb dosiahnu 18 rokov. Voliť nemôžu uväznení za spáchanie obzvlášť závažného zločinu. Voliť ďalej nemôžu ani ľudia so zákonom obmedzenou osobnou slobodou.

V parlamentných voľbách platia prednostné hlasy. Znamená to, že na hlasovacom lístku politického subjektu, za ktorý volič hlasuje, môže krúžkovať poradové čísla najviac štyroch kandidátov. Tým vyjadrí, že im dáva prednosť.

Krúžkovanie ako výťah

Napríklad v roku 2010 sa do parlamentu z pôvodne nezvoliteľného miesta prekrúžkovalo až 11 kandidátov.

Na vypísaní predčasných volieb na 10. marca 2012 sa dohodla koalícia (KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS) s opozičným Smerom-SD po tom, čo 11. októbra parlament pre nesúhlas SaS neschválil navýšenie eurovalu a vláde Ivety Radičovej tým zároveň nevyjadril dôveru.

Povedzte svoj názor už dnes! Hlasujte v ankete vpravo. ĎAKUJEME!

Súvisiace články