Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Most-Híd chce po voľbách presadiť projekt transparentné Slovensko!
Zdielať na

Most-Híd chce po voľbách presadiť projekt transparentné Slovensko!

Odpoveďou strany Most-Híd na zverejnený dokument Gorila má byť po voľbách presadzovanie jedného z bodov volebného programu - transparentné Slovensko. Jej predseda Béla Bugár sľubuje, že ak sa dostane do parlamentu, tak do jedného roka iniciuje a pripraví novely tých zákonov, ktoré môžu mať priamy dopad na stav spoločnosti...

Základom je mesto Martin

Pôjde napríklad o zákon o voľbách do NR SR, legislatívnu úpravu volebnej kampane... Podľa Bugára je dôležité vrátiť sa k zákonu o financovaní politických strán. Treba tiež konečne pripraviť zákon o lobingu, či zrušiť trestnoprávnu imunitu poslancov, vyhlásil na tlačovej konferencii. Most-Híd chce tiež pripraviť transparentný výber nominantov štátu do pozícií, kde nie je potrebné prepojenie na stranu.

Projekt transparentné Slovensko vychádza z martinského projektu transparentné mesto. V Martine je primátorom Andrej Hrnčiar, ktorý kandiduje za stranu Most-Híd z 10. miesta. Podľa neho projekt v Martine znížil priestor pre korupciu a ušetril peniaze.

Štyri časti projektu Transparentné Slovensko

Projekt má štyri základné časti a Most-Híd ho chce uplatňovať na celom Slovensku. Prvým bodom sú podľa Hrnčiara elektronické aukcie, ktoré Most-Híd chce zaviesť pre všetky štátne inštitúcie, nielen pre ministerstvá. Je tiež nutná zmena zákona o verejnom obstarávaní. "Chceme zaviesť elektronické prieskumy. V Martine sme tým ušetrili pätinu peňazí," uviedol.

Druhou časťou sú elektronické dražby pre prípad odpredaja alebo prenájmu verejného majetku. Tretím prvkom je oblasť obsadzovania pracovných miest, pretože po voľbách sa masívne preobsadzujú miesta v štátnej správe a podnikoch s účasťou štátu. Podľa Hrnčiara treba zadefinovať pozície, ktoré sa budú obsadzovať výberovým konaním.

Poslednou časťou projektu je zavedenie e-govermentu, ktorý napríklad skracuje lehoty vybavovania podaní. Most-Híd chcem zvýšiť aj priamu demokraciu a navrhnúť zmenu zákona o referende. V Martine bude napríklad 10. marca prvé elektronické referendum, alebo elektronický prieskum verejnej mienky.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy