Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Opatrovala svojich rodičov. Od štátu za to dostala 10 eur!
Zdielať na

Opatrovala svojich rodičov. Od štátu za to dostala 10 eur!

Za dobrotu na žobrotu. Platí to aj pre pani Oľgu z Košíc. Verila, že ak sa postará o svojich dožívajúcich rodičov a vzdá sa zamestnania, neskôr jej štát pomôže postaviť sa na nohy. Omyl! Kým bola opatrovateľkou dvoch chorých ľudí na plný úväzok, mala si sama platiť sociálne a zdravotné odvody...

10 eur musí stačiť na mesiac

"Chcem poprosiť pána ministra sociálnych vecí, nech mi ukáže, ako sa z tých desiatich eur dá vyžiť. Ja mu ich dám... Som zostala ako jeden žobrák... Štát mi nebol schopný zaplatiť ako opatrovateľke sociálne odvody... Mňa ale nezamestnávala nejaká súkromná organizácia, ale štát," sťažuje sa pani Oľga, ktorá sa pre svojich rodičov vzdala zamestnania a stala sa opatrovateľkou na plný úväzok.

Všetky starosti a problémy začali ich úmrtím. Od štátu za svoju starostlivosť dostala mimoriadnu odmenu. Vyžiť jeden mesiac z 10 eur. Išlo totiž o dorovnanie príspevka v hmotnej núdzi, ktorý jej bol priznaný. Plnú sumu 118 eur dostane až vo februári.

Nárok na podporu v nezamestnanosti Oľga nemá

Aj keď sa posledných šesť rokov 24 hodín denne starala o dvoch ťažko chorých rodičov, na podporu v nezamestnanosti po ich úmrtí nemala nárok. "Peňažný príspevok na opatrovanie nie je považovaný za príjem zo zamestnania. Poistenie v nezamestnanosti má nahrádzať stratu príjmu zo zamestnania," informovala Dana Šulcová z rezortu práce.

Nahnevaná pani Oľga navrhuje zmenu zákona. Ak by jej totiž teraz nepomohli príbuzní, skončila by na ulici. Kvôli opatrovaniu. Nový parlament, ktorý vzíde z volieb, tak chce inšpirovať svojím príbehom.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy