Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trolejbusy majú celoročné gumy. Niekedy to však nestačí
Zdielať na

Trolejbusy majú celoročné gumy. Niekedy to však nestačí

V Bratislave nasneží a na vyššie položené miesta sa nedostanú ani vodiči osobných áut a na Kolibu ani trolejbusy. Tie sú vybavené celoročnými pneumatikami.

" Na prostriedkoch MHD sú celoročné, teda univerzálne pneumatiky s hlbším dezénom," uviedla hovorkyňa bratislavského dopravného podniku Agáta Staneková.

Napriek tomu, že pneumatiky sú podľa zákona vyhovujúce, pokiaľ neprišiel posýpač a cestu neupravil, trolejbusy vyjsť na kopec nevedeli. Vzhľadom na nevyhovujúci stav vozovky, ktorý do pol deviatej,teda až do príchodu posýpača pretrvával trolejbusom napriek vyhovujúcim pneumatikám neumožnil vykonávať službu MHD.

Univerzálne pneumatiky

Hovorca mesta Michal Stuška uviedol, že hlavným problémom finančnej situácie mesta a dopravného podniku je nevhodný stav pneumatík, ktoré nie sú vhodné do zimného počasia. Najmä nie do terénu, akým je bratislavský Koliba. "Budeme dúfať, že v prípade priaznivej finančnej situácie v najbližších rokoch bude vedieť zabezpečiť nové zimné pneumatiky najmä tým trolejbusom, ktoré jazdia po kopcovitých terénoch," dodal Stuška.

Dopravný podnik však trvá na tom, že pneumatiky trolejbusov, sú v poriadku. "No my trváme na tom, že tieto pneumatiky sú univerzálne a vyhovujú. Majú hlbší dezén, to znamená, že vyhovujú všetkým štandardom a platným normám," dodala Staneková

Banská Bystrica má aj na zimu

Na celoročných, univerzálnych gumách jazdia aj trolejbusy v banskej Bystrici. " V súčasnosti je prevádzkovaných 26 trolejbusov v rámci MHD BB, z toho 19 kusov je úplne nových,ktoré jazdia na celoročných pneum na zvyšných tých pôvodných trolejbusoch máme nasadené aj zimné pneumatiky," uviedol riaditeľ miestneho dopravného podniku Marek Modranský.

SITA/Juraj Roščák

Súvisiace články

Najčítanejšie správy