Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zlatomoraveckí Rómovia sa búria: Deti nechodia do škôl!
Zdielať na

Zlatomoraveckí Rómovia sa búria: Deti nechodia do škôl!

V Zlatých Moravciach to vrie! Viac ako 100 rómskych detí zostalo doma a nešlo na vyučovanie. Báli sa svojich nerómskych spolužiakov. Vyhrotená situácia medzi oboma tábormi panuje už od silvestrovskej noci.

Podľa jednej z verzií dav Rómov na Robotníckej ulici bezdôvodne zaútočil na náhodných okoloidúcich ľudí a surovo ich zbil. Zranených malo byť sedem ľudí. Privolané policajné hliadky sa mali na bitku iba pozerať, jeden z policajtov údajne kopal do napadnutého človeka.

Zlatomoravský primátor Peter Lednár vyzval na prešetrenie incidentu ministra vnútra Daniela Lipšica, ktorý dal policajný zákrok preveriť Inšpekcii ministerstva vnútra. Viacerí zase tvrdia, že primátor sa na adresu Rómov vyjadroval v jednom zo svojich prejavov rastisticky.

Bitka vôbec nebola, iba sa "diskutovalo"

Občianske združenie Ľudia proti rasizmu však má k dispozícii svedectvo, podľa ktorého mal incident celkom iný priebeh. Ako uvádza právnička združenia Irena Bihariová, konflikt mali vyvolať dvaja členovia hnutia skinhed, ktorých mal inšpirovať prejav primátora Lednára.

Aj policajná hovorkyňa to vidí inak

Podľa svedectva, ktoré má k dispozícii OZ Ľudia proti rasizmu, šlo skôr o slovný konflikt a k žiadnej bitke nedošlo. Podobne popisuje priebeh incidentu aj krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová, podľa ktorej v čase, keď sa na miesto dostavili hliadky, nezaznamenali žiadny fyzický konflikt, iba hádku medzi dvomi skupinami obyvateľov.

V decembri bolo horúco aj v obci Nandraž pri Revúcej. Rómovia sa vyhrážali, rómsku ženu zase mal niekto zbiť. A to všetko pre ukradnutú motorovú pílu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy